mariwanna

mariwanna

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 72]

Tortilla - przepis podstawowy

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Tortille są miękkie, elastyczne, dają się rolować. Wystarcza ulubione dodatki i mamy gotowe pyszne danie.

Tortilla - przepis podstawowy Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Tortilla - przepis podstawowy

 

  • 2 szklanki mąki
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 3 łyżeczki oleju lub smalcu
  • 160ml gorącej wody

Sposób przygotowania:

Tortilla - przepis podstawowy
Sól wsypuję do bardzo gorącej wody, wlewam olej, mieszam. Mąkę przesiewam. Wodę wlewam do mąki i wyrabiam gładkie miękkie ciasto (ciasto po wyrobieniu przypomina plastelinę). Z ciasta formuję kulę, przykrywam folią i odstawiam na ok godzinę by odpoczęło.

Następnie ciasto dzielę na 8 kawałków. Każdy formuję w kulkę, odkładam na 15 minut, a potem rozwałkowuję bardzo cienko na okrągły placek o średnicy ok 25-26cm.

Patelnię z nieprzywierająca powłoką rozgrzewam mocno, kładę na niej tortille, smażę kilkanaście sekund, aż na powierzchni pojawią się pęcherzyki.

Tortillę odwracam, smażę jeszcze kilkanaście sekund. Usmażone placki układam na talerzu, a każdy przykrywam ściereczką spryskaną wodą. Zapobiega to wysuszeniu placków.

Tortille można przechowywać w lodówce owinięte wilgotną ściereczką i folią.

Smacznego!
Tortilla - przepis podstawowy
tortilla - ciasto po wyrobieniu musi odpocząć godzinę
Tortilla - przepis podstawowy
ciasto dzielę na 8 kawałków i formuję kulki
Tortilla - przepis podstawowy
każdy kawałek wałkuję cienko na placek o średnicy ok 25cm
Tortilla - przepis podstawowy
tortille smażę na suchej mocno nagrzanej patelni
Tortilla - przepis podstawowy
tortilla - po zarumienieniu odwracam na druga stronę