Kulinarna Chwila

Kulinarna Chwila

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1053]

Tortille po meksykańsku

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Tortille, które możesz przygotować na karnawałową kolację, na spotkania rodzinne, na różne uroczystości.

Tortille po meksykańsku Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Tortille po meksykańsku

 

  • 1 opakowanie tortilli 6 x 25cm
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 łyżki ketchupu pikantnego
  • 500 ml passaty
  • 100 g koncentratu pomidorowego
  • 400 g fasoli czerwonej w puszce
  • 285 g kukurydzy konserwowej
  • ½ kg mięsa mielonego wieprzowego
  • 12 plastrów żółtego sera
  • 1 papryka czerwona
  • Olej do smażenia
  • ½ łyżeczki oregano
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • ½ łyżeczki papryki ostrej
  • Szczypta Chlii
  • Sól

Sposób przygotowania:

Tortille po meksykańsku

I

Tortille po meksykańsku
Przygotowanie cebuli, czosnku oraz mięsa mielonego.

1. Cebulę, czosnek obieram, drobno kroję, smażę na rozgrzanym oleju. Do warzyw dodaję mięso mielone, wsypuję paprykę ostrą, paprykę słodką, oregano oraz sól. Smażę około 10 minut i wlewam ketchup.

II

Tortille po meksykańsku
Przygotowanie sosu oraz połowę sosu łączymy z mięsem.

2. Do garnka wlewam passatę, koncentrat pomidorowy, dodaję odlaną zalewy kukurydzę, fasolę czerwoną, pokrojoną w paseczki drobno paprykę czerwoną, doprawiam solą oraz papryką ostrą. Wszystko razem gotuję 10 minut. Połowę sosu z warzywami przekładam do mięsa.

III

Tortille po meksykańsku
Układanie sera oraz farszu na plackach tortilli.

3. Na każdym placku tortilli układam po dwa plastry żółtego sera i po trzy łyżki farszu. Placki zwijam, najpierw zawijam brzegi, żeby nie wypadł mi farsz a później zwijam w roladki.

IV

Tortille po meksykańsku
układanie roladek z tortilli w naczyniu.

4. Tortillę układam w naczyniu żaroodpornym, polewam wierzch pozostałym sosem i zapiekam w rozgrzanym piekarniku 20 minut w 180°C.

V

Tortille po meksykańsku

5. Gotowe.
6. Smacznego.