Kulinarna Chwila

Kulinarna Chwila

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1053]

Kotlety w naleśnikowym cieście

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 7
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Tak pysznych kotletów jeszcze nie jedliście. Kotlety są bardzo soczyste, przykryte pierzynką z pieczarek, idealne na święta lub rodziny obiad.

Kotlety w naleśnikowym cieście Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Kotlety w naleśnikowym cieście

 

Sposób przygotowania:

Kotlety w naleśnikowym cieście

I

Kotlety w naleśnikowym cieście
Przygotowanie ciasta nalesnikowego do obtaczania kotletów.

1. Do miski wsypuję mąkę, sól, przyprawę Gyros, wbijam jajka, następnie mieszając wlewam stopniowo mleko.

II

Kotlety w naleśnikowym cieście
Przygotowanie miesa, kroimy, rozbijamy, panierujemy, smażymy.

2. Mięso kroję w plastry, rozbijam, doprawiam pierzem oraz solą. Mięso zanurzam w cieście naleśnikowym, smażę na rozgrzanym oleju z obu stron. Kotlety po usmażeniu układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

III

Kotlety w naleśnikowym cieście
Przygotowanie grzybów na pierzynke/

3. Cebulę obieram, drobno kroję, smażę na rozgrzanym oleju. Do cebuli dodaję pieczarki pokrojone w plasterki. Doprawiam solą oraz pieprzem. Grzyby po usmażeniu rozkładam na każdym kotlecie.

IV

Kotlety w naleśnikowym cieście
Przygotowanie sera żółtego

4. Ser żółty ścieram na tarce o dużych oczkach i posypuję wierzch kotletów.
5. Blaszkę z kotletami przekładam do rozgrzanego piekarnika i zapiekam 10 minut w 180°C.

V

Kotlety w naleśnikowym cieście

6. Kotlety gotowe, podaję z surówką i ziemniakami.
7. Smacznego