Sposób przygotowania:
Pulpeciki skandynawskieI
Sposób przygotowania pulpetów:
1. Cebulę, czosnek obieram, drobno kroję i smażę na rozgrzanym oleju. Do miski przekładam mięso, dodaję usmażone warzywa, wsypuję bułkę tartą, gałkę muszkatołową, sól, pieprz, wbijam jajko, wlewam mleko i wyrabiam masę mięsną. Z masy mięsnej robię okrągłe kuleczki i smażę na rozgrzanym oleju. Po usmażeniu pulpety układam w naczyniu.
II
Sposób przygotowania sosu:
1. Do garnka wlewam wodę, dodaję kostkę bulionową, masło, musztardę, sos sojowy, sok z cytryny, imbir, pieprz i gotuję około 10 minut. Po tym czasie sos zagęszczam mąką rozrobioną ze śmietaną, chwilkę gotuje i polewam sosem pulpety.
III
2. Danie gotowe, podaję z ziemniakami oraz surówką.
3. Smacznego