Kulinarna Chwila

Kulinarna Chwila

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1039]

Pulpeciki skandynawskie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 14
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Smak tych pulpecików rozpływa się w ustach a zapach unosi się po całym domu, koniecznie wypróbuj. Idealne na święta.

Pulpeciki skandynawskie

Składniki:

Pulpeciki skandynawskie

 

Sposób przygotowania:

Pulpeciki skandynawskie

I

Pulpeciki skandynawskie
Przygotowanie wszystkich składników na przygotowanie mięsnych kuleczek.

Sposób przygotowania pulpetów:
1. Cebulę, czosnek obieram, drobno kroję i smażę na rozgrzanym oleju. Do miski przekładam mięso, dodaję usmażone warzywa, wsypuję bułkę tartą, gałkę muszkatołową, sól, pieprz, wbijam jajko, wlewam mleko i wyrabiam masę mięsną. Z masy mięsnej robię okrągłe kuleczki i smażę na rozgrzanym oleju. Po usmażeniu pulpety układam w naczyniu.

II

Pulpeciki skandynawskie
Przygotowanie sosu do pulpetów skandynawskich.

Sposób przygotowania sosu:
1. Do garnka wlewam wodę, dodaję kostkę bulionową, masło, musztardę, sos sojowy, sok z cytryny, imbir, pieprz i gotuję około 10 minut. Po tym czasie sos zagęszczam mąką rozrobioną ze śmietaną, chwilkę gotuje i polewam sosem pulpety.

III

2. Danie gotowe, podaję z ziemniakami oraz surówką.
3. Smacznego