Justi2401

Justi2401

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 337]

Tortille z chrupiącym kurczakiem i warzywami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Placki tortilli z kawałkami soczystego, chrupiącego kurczaka, do tego mnóstwo świeżych warzyw. Pyszny, domowy fast-food i o wiele zdrowszy, niż "barowy".

Tortille z chrupiącym kurczakiem i warzywami

Składniki:

Tortille z chrupiącym kurczakiem i warzywami

 

  • 0,5 kg filetu z piersi kurczaka
  • 1 łyżka suszonych pomidorów z bazylią (przyprawa)
  • 1 duża cebula
  • 1 ogórek szklarniowy
  • 1,5 szklanki bułki tartej paprykowej
  • 2 jaja
  • 2 łyżki mąki
  • 2 pomidory (u mnie malinowe)
  • 4 placki tortilli
  • 4 duże liście sałaty masłowej
  • 4 czubate łyżki ajvaru (u mnie pikantny)
  • 4 łyżeczki majonezu
  • ketchup
  • sól, świeżo zmielony pieprz kolorowy
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Tortille z chrupiącym kurczakiem i warzywami

Przygotowanie kurczaka:

Tortille z chrupiącym kurczakiem i warzywami
Pokrojony na kawałki filet w przyprawach

Filet umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym i pokroić na duże kawałki, najlepiej paski. Każdy kawałek obtoczyć w soli, świeżo zmielonym pieprzu oraz suszonych pomidorach.

Smażenie kurczaka:

Tortille z chrupiącym kurczakiem i warzywami
Paprykowe kawałki kurczaka w trakcie smażenia

Kawałki filetu obtaczać w mące, maczać w rozkłóconym jajku, obtaczać w bułce tartej, wrzucać od razu na rozgrzany olej i usmażyć z każdej strony na rumiano, po około 3-4 minuty. Odsączyć z tłuszczu na papierowym ręczniku.

Kończenie dania:

Tortille z chrupiącym kurczakiem i warzywami
Wszystkie składniki potrzebne do tortilli

Pomidory oraz cebulkę pokroić w kostkę, ogórka w plasterki (nie obierać). Tortille posmarować dłonią lekko zwilżoną wodą, następnie łyżką ajvaru i łyżeczką majonezu. Włożyć do mikrofali na średnią moc na 20-30 sekund. Na gorący placek ułożyć liść sałaty, ogórki, pomidory i kurczaka. Polać ketchupem, zawijać i podawać.

Smacznego!