SUPERPRZEPIS

Toskańska zupa pomidorowa

  • 1
  • Wiech
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5
Toskańska zupa pomidorowa Więcej zdjęć (2)

Zapraszam wszystkich wielbicieli zup pomidorowych do wypróbowania tej wersji - smakuje wybornie!

Składniki:

Toskańska zupa pomidorowa

 

  • dwie marchewki,
  • dwie gałązki selera naciowego,
  • cebula (duża),
  • dwa ząbki czosnku,
  • pomidory - i tu mam dylemat: polskie pomidory gruntowe o tej porze roku są już bardzo
  • kilka listków bazylii,
  • 2 - 3 suszone pomidory
  • sól, pieprz do smaku,
  • odrobina przyprawy włoskiej,
  • ok. 1,5 l bulionu warzywnego,
  • dwie łyżki oliwy,
  • łyżka masła,
  • makaron - najlepiej duże muszelki.

Sposób przygotowania:

Toskańska zupa pomidorowa
Przygotuj "verdurę" - marchewki, seler i cebulę pokrój w kostkę. W garnku z grubym dnem rozgrzej oliwę, dodaj masło i, zanim się rozpuści, wsyp pokrojone warzywa. Mieszając często duś jena małym ogniu, aż staną się szkliste. Dodaj rozgnieciony czosnek i pomidory suszone (w całości). Podgrzewaj jeszcze chwilę, wrzuć pomidory wraz z zalewą, zamieszaj i duś, dopóki pomidory się nie rozgotują. Dodaj bazylię i odrobinę ziół włoskich. Wlej wywar - gotuj jeszcze z 15 - 20 minut. Ugotuj makaron wg przepisu na opakowaniu, odcedź i jeszcze gorący nałóż na talerze. Wlej zupę i udekoruj listkami bazylii.
Toskańska zupa pomidorowa
Poczekaj, aż warzywa staną się szkliste i dołóż czosnek i pomidory