wioletta_koziel

wioletta_koziel

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 116]

Tosty brzoskwiniowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Smakołyk dla prawdziwych łasuchów. Coś na słodko, wyśmienita propozycja na rodzinne, sobotnie śniadania:)...Wszyscy powinni to polubić....:)

Tosty brzoskwiniowe

Składniki:

Tosty brzoskwiniowe

 

  • 45 dkg brzoskwini (lub dowolnych owoców), pozbawionych pestek i pokrojonych w kawałki;
  • 4 łyżki stołowe cukru kryształu;
  • szczypta cynamonu;
  • 2 średnie jajka;
  • 4 łyżki stołowe pełnotłustego mleka;
  • 50 g masła;
  • 5 kromek pieczywa tostowego lub briocha (z powodzeniem można wykorzystać też czerstwe ciasto drożdżowe)

Sposób przygotowania:

Tosty brzoskwiniowe
Brzoskwinie( dowolne owoce) wlozyc do miski i posypac 2 lyzkami stolowymi cukru. Pozostawic w temperaturze pokojowej na ok. pol godziny, az owoce puszcza sok. Pozostaly cukier wymieszac z cynamonem. Jajka, lekko rozbite wymieszac z mlekiem w glebokim talerzu. Pol porcji masla roztopic na rozgrzanej patelni. Kiedy maslo sie spieni wrzucic kromki briocha lub pieczywa tostowego do jajeczno-mlecznej masy i polozyc na patelnie. Smazyc z dwoch stron do czasu uzyskania zlotego koloru. Gdy wszystkie tosty sa juz gotowe pokroic je w dwa trojkaty, podawac na plaskim talerzu, natychmiast po upieczeniu. Posypac tosty cukrem i cynamonem. Polozyc na nich owoce, polane dodatkowo wedle uznania bita smietana, sosem czekoladowym, syropem owocowym lub miodem. PALCE LIZAC!!!