marlena1114

marlena1114

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 335]

Tosty z bryndzą

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Tosty tak pyszne danie idealne na przyjęcie

Tosty z bryndzą

Składniki:

Tosty z bryndzą

 

  • 8 kromek pieczywa testowego
  • 8 plasterków gotowanego karczka wędzonego
  • 10 dag bryndzy
  • 1 ząbek czosnku (niekoniecznie)
  • 5 dag tartego żółtego sera typu parmezan
  • 1 szklanka beszamelu
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżka masła
  • natka pietruszki

Sposób przygotowania:

Tosty z bryndzą
Sporządzić sos beszamelowy, przestudzić go i wymieszać z bryndzą. Dodać tarty ser i roztarty czosnek, przyprawić solą oraz pieprzem. Dużą, płaską blachę wysmarować masłem i ułożyć na niej kromki pieczywa. Na każdej kromce położyć plasterek wędliny i posmarować je masą beszamelową tak, by sos nie spływał po brzegach tostu. Całość wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 10 minut na ostrym ogniu, a przez następne 10 minut na średnim. Po wyjęciu z piekarnika tosty przybrać natką pietruszki i od razu podawać.Jest to znakomita potrawa na przyjęcie. Można przyrządzić ją nieco wcześniej, a zapiec tuż przed podaniem. Jeśli nie jesteśmy pewni upodobań kulinarnych naszych gości lepiej do beszamelu nie dodawać czosnku. Smacznego ; )