Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Tosty z kurkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Proste i smaczne. Na śniadanie lub kolację.

Tosty z kurkami

Składniki:

Tosty z kurkami

 

  • 6 kromek pszennego chleba tostowego
  • 10 dkg kurek
  • 1/2 cebuli
  • olej do smażenia
  • 2 jajka
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • ketchup - wg uznania
  • 3 łyżeczki masła

Sposób przygotowania:

Tosty z kurkami
Kurki dokładnie oczyścić, opłukać z wszystkich zanieczyszczeń. Kurki dowolnie pokroić. Na patelni rozgrzać trochę oleju (jak ktoś woli może go zastąpić masłem). Grzyby wrzucić na rozgrzany tłuszcz. Cebulę pokroić w kostkę, dodać do grzybów. Smażyć razem, aż prawie cały płyn z grzybów odparuje. Grzyby z cebulą doprawić do smaku solą i pieprzem. Jajka wbić do miseczki, rozbełtać, doprawić solą i pieprzem. Jajka wlać na rozgrzany na patelni olej (lub masło) i smażyć, cały czas mieszając, aż jajka się zetną. Kromki chleba opiec w tosterze. Każdy kawałek chleba posmarować cienko masłem. Na tostach rozłożyć usmażone grzyby i jajecznicę. Podawać np. z ketchupem.