Igraszki Losu

Igraszki Losu

Złoty Ekspert
[Przepisów: 836]

Tosty z limonkowym serem i sosem malinowojeżynowy

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Kiedy w sklepie uda Wam się jeszcze upolować letnie owoce takie jak maliny czy jeżyny, polecam Wam pyszne chrupiące tosty, nie tylko na śniadanie :)

Tosty z limonkowym serem i sosem malinowojeżynowy Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Tosty z limonkowym serem i sosem malinowojeżynowy

 

  • 8 kromek pieczywa tostowego
  • 1 szklanka malin (mogą być mrożone)
  • 1 szklanka jeżyn (mogą być mrożone)
  • 1 łyżeczka masła
  • 2-4 łyżek cukru ( w zależności od upodobań )
  • 250 gram sera białego
  • 2-3 łyżki śmietany
  • 2 łyżki cukru pudru
  • skórka otarta z ½ limonki
  • ½ łyżeczki soku z limonki
  • masło
  • cukier puder

Sposób przygotowania:

Tosty z limonkowym serem i sosem malinowojeżynowy
W miseczce rozcieramy za pomocą widelca biały ser, dodajemy śmietanę mieszamy. Serek doprawiamy cukrem, skórką i sokiem z limonki – mieszamy do połączenia się składników. Na patelni rozpuszczamy masło – dodajemy cukier i czekamy aż się rozpuści.

Dodajemy maliny i jeżyny i dusimy je około 10 minut na wolnym ogniu. Kromkę chleba tostowego smarujemy z jednej strony i posmarowaną stroną kładziemy ją na patelni grillowej.

Na chleb wykładamy porcję sera i porcję uduszonych owoców. Przykrywamy drugą kromką chleba, którą od góry również smarujemy masłem. Tosta lekko dociskamy i grillujemy go około 2-4 minuty ( aż do zarumienienia), następnie przekładamy go za pomocą łopatki na drugą stronę i smażymy kolejne 2-4 minuty.

To samo robimy z pozostałymi kromkami. Usmażonego tosta przekładamy na talerz, kroimy na pół, oprószamy cukrem pudrem i serwujemy, smacznego ; )  


Tosty z limonkowym serem i sosem malinowo-jeżynow
W miseczce rozcieramy za pomocą widelca biały ser, dodajemy śmietanę mieszamy.
Tosty z limonkowym serem i sosem malinowo-jeżynow
Na patelni rozpuszczamy masło – dodajemy cukier i czekamy aż się rozpuści.
Tosty z limonkowym serem i sosem malinowo-jeżynow
Dodajemy maliny i jeżyny i dusimy je około 10 minut na wolnym ogniu.
Tosty z limonkowym serem i sosem malinowo-jeżynow
Na kromkę chleba wykładamy serek, owoce, przykrywamy drugą kromką chleba