Nikolka2410

Nikolka2410

Kucharz
[Przepisów: 7]

Tradycyjna szarlotka z pianką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Do pianki możesz dodać 1-2 łyżki wiórków kokosowych lub mielonych migdałów. Powstanie pyszna beza.

Tradycyjna szarlotka z pianką

Składniki:

Tradycyjna szarlotka z pianką

 

  • mąki; kostka masła lub margaryny; 4 płaskie łyżki cukru; 5 żółtek; 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Sposób przygotowania:

Tradycyjna szarlotka z pianką
1) Z podanych skł. zagnieść ciasto. 1/3 włożyć do zamrażalki. Resztę rozwałkować i wyłożyć nim natłuszczoną formę. Posypać cienko mąką. Na wierzchu ułożyć obrane i starte na tarce jabłka.
2) Z bliałek ubić pianę. Pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier i kisiel. Pianę ułożyć na jabłkach. Na wierzchu rozłożyć wyjęte z zamrażalki i starte na tarce ciasto. Piec ok. 45 min. w piekarniku nagrzanym do 180 st. C. Posypać cukrem pudrem.