WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1514]

Szarlotka z pianką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Szarlotka na kruchym cieście z tartymi jabłkami i pianką z białek i kisielu. Tradycyjne ciasto idealne na każdą okazję.

Szarlotka z pianką

Składniki:

Szarlotka z pianką

 

Sposób przygotowania:

Szarlotka z pianką

ETAP 1:

Mąkę przesiać do miski z proszkiem do pieczenia. Dosypać cukier puder. Dodać pokrojone na plasterki masło. Wlać śmietanę. Dodać same żółtka i zagnieść z tego kruche ciasto. Ciasto podzielić na dwie części. Jedną trochę większą rozwałkować i wyłożyć na dno blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Drugą mniejszą część schować do zamrażalki.

Jabłka obrać i zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Odcisnąć nadmiar soku. Jabłka oprószyć cynamonem i wymieszać. Jeśli są kwaśne dodać trochę cukru. Jabłka rozłożyć na spodzie z ciasta.

Białka ubić na sztywną pianę. Następnie powoli miksować z cukrem a na koniec wmieszać kisiel. Pianę rozłożyć na jabłkach. Na wierzch zetrzeć ciasto wyjęte z zamrażalki.

Szarlotkę piec ok. 50 min. w temp. 180 stopni. Schłodzić.

Przed podaniem można oprószyć cukrem pudrem.