Sposób przygotowania:
Szarlotka z piankąETAP 1:
Mąkę przesiać do miski z proszkiem do pieczenia. Dosypać cukier puder. Dodać pokrojone na plasterki masło. Wlać śmietanę. Dodać same żółtka i zagnieść z tego kruche ciasto. Ciasto podzielić na dwie części. Jedną trochę większą rozwałkować i wyłożyć na dno blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Drugą mniejszą część schować do zamrażarki.
Jabłka obrać i zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Odcisnąć nadmiar soku. Jabłka oprószyć cynamonem i wymieszać. Jeśli są kwaśne dodać trochę cukru. Jabłka rozłożyć na spodzie z ciasta.
Białka ubić na sztywną pianę. Następnie powoli miksować z cukrem a na koniec wmieszać kisiel. Pianę rozłożyć na jabłkach. Na wierzch zetrzeć ciasto wyjęte z zamrażarki.
Szarlotkę piec ok. 50 min. w temp. 180 stopni. Schłodzić.
Przed podaniem można oprószyć cukrem pudrem.