Sposób przygotowania:
Szarlotka z bezową piankąETAP 1:
Przygotowujemy ciasto kruche. Mąkę i cukier puder przesiewamy na stolnicę, dodajemy żółtko i posiekane masło. Zagniatamy ciasto.
Ciasto dzielimy na 2 mniej więcej równe części. Jedną z nich owijamy folią i wstawiamy do zamrażarki, drugą wkładamy do lodówki.
ETAP 2:
Po ok. 30 minutach wyjmujemy ciasto z lodówki. Rozwałkowujemy je i przekładamy do prostokątnej blachy wysmarowanej masłem. Ciasto nakłuwamy i odstawiamy do lodówki na czas przygotowania jabłek.
Jabłka myjemy, obieramy, usuwamy gniazda nasienne. Jabłka ścieramy na tarce do miski, polewamy odrobiną soku z cytryny i odsyaeismy na ok. 10 minut. Następnie jabłka wykładamy na kruche ciasto.
Ciasto wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 175 st. C.
ETAP 3:
Z białek ubijamy sztywną pianę. Dodajemy cukier.
Po ok. 15 minutach pieczenia na szarlotkę wykładamy pianę, a na pianę ścieramy na tarce ciasto z zamrażarki.
Ciasto wstawiamy do piekarnika i pieczemy jeszcze 30 minut.
Ciasto studzimy i oprószamy cukrem pudrem przesianym przez sito.