Ag.Zetka

Ag.Zetka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1373]

Szarlotka z bezową pianką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Szarlotka to typowo jesienne ciasto. Jedna z jej najbardziej znanych wersji to taka pod bezową pianką i warstwą kruszonki.

Szarlotka z bezową pianką

Składniki:

Szarlotka z bezową pianką

Na kruche ciasto:

  • 450 g mąki krupczatki
  • 300 g masła 83% tłuszczu
  • 150 g cukru pudru
  • 1 żółtko z jajka L

Jabłka + pianka bezowa:

  • 2 kg jabłek - np. szara reneta
  • 2 łyżki cynamonu
  • 4 białka z jaj L
  • 4 łyżki drobnego cukru

 

  • cukier puder do posypania ciasta

Sposób przygotowania:

Szarlotka z bezową pianką

ETAP 1:

Szarlotka z bezową pianką
Zagniatamy kruche ciasto, a następnie dzielimy je na 2 porcje

Przygotowujemy ciasto kruche. Mąkę i cukier puder przesiewamy na stolnicę, dodajemy żółtko i posiekane masło. Zagniatamy ciasto.
Ciasto dzielimy na 2 mniej więcej równe części. Jedną z nich owijamy folią i wstawiamy do zamrażarki, drugą wkładamy do lodówki.

ETAP 2:

Szarlotka z bezową pianką
Na kruche ciasto wykładamy jabłka i oprószamy je cynamonem

Po ok. 30 minutach wyjmujemy ciasto z lodówki. Rozwałkowujemy je i przekładamy do prostokątnej blachy wysmarowanej masłem. Ciasto nakłuwamy i odstawiamy do lodówki na czas przygotowania jabłek.

Jabłka myjemy, obieramy, usuwamy gniazda nasienne. Jabłka ścieramy na tarce do miski, polewamy odrobiną soku z cytryny i odsyaeismy na ok. 10 minut. Następnie jabłka wykładamy na kruche ciasto.
Ciasto wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 175 st. C.

ETAP 3:

Szarlotka z bezową pianką
Z białek ubijamy pianę i wykładamy ją na jabłka

Z białek ubijamy sztywną pianę. Dodajemy cukier.
Po ok. 15 minutach pieczenia na szarlotkę wykładamy pianę, a na pianę ścieramy na tarce ciasto z zamrażarki.
Ciasto wstawiamy do piekarnika i pieczemy jeszcze 30 minut.
Ciasto studzimy i oprószamy cukrem pudrem przesianym przez sito.