Sposób przygotowania:
Szarlotka z budyniem i piankąETAP 1:
Składniki na ciasto kruche umieścić w misce. Posiekać nożem a następnie zagnieść szybko ciasto. Podzielić je na dwie części. Jedną trochę większa rozwałkować lub zetrzeć na dno blachy o wymiarach 25x30cm. Podpiec ok. 10 minut.
1,5 szklanki mleka zagotować. W pozostałym mleku rozmieszać mąkę, budyń i cukier. Wlać na gotujące się mleko i mieszając gotować do zgęstnienia. Rozsmarować na podpieczonym spodzie.
Jabłka obrać i pokroić w kostkę. Przełożyć do garnka, wlać trochę wody i uprażyć. Wymieszać z cukrem i cynamonem i prażyć jeszcze kilka minut. Wymieszać z galaretką. Wyłożyć na budyń.
Białka ubić na sztywną pianę. Dodać cukier i miksować do rozpuszczenia się cukru. Wsypać budyń i zmiksować do połączenia. Wyłożyć na jabłka. Na wierzch zetrzeć resztę ciasta. Piec około 45-50 minut w temperaturze 180 stopni.
Wystudzić i pokroić na kawałki.