WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2167]

Szarlotka z budyniem i pianką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Szarlotka na kruchym cieście, z warstwą budyniu waniliowego, prażonymi jabłkami oraz z budyniową pianką.

Szarlotka z budyniem i pianką Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Szarlotka z budyniem i pianką

Ciasto:

Nadzienie:

Pianka:

  • 4 białka
  • 2-3 łyżki cukru
  • 1 budyń waniliowy bez cukru

Sposób przygotowania:

Szarlotka z budyniem i pianką

ETAP 1:

Składniki na ciasto kruche umieścić w misce. Posiekać nożem a następnie zagnieść szybko ciasto. Podzielić je na dwie części. Jedną trochę większa rozwałkować lub zetrzeć na dno blachy o wymiarach 25x30cm. Podpiec ok. 10 minut.

1,5 szklanki mleka zagotować. W pozostałym mleku rozmieszać mąkę, budyń i cukier. Wlać na gotujące się mleko i mieszając gotować do zgęstnienia. Rozsmarować na podpieczonym spodzie.

Jabłka obrać i pokroić w kostkę. Przełożyć do garnka, wlać trochę wody i uprażyć. Wymieszać z cukrem i cynamonem i prażyć jeszcze kilka minut. Wymieszać z galaretką. Wyłożyć na budyń.

Białka ubić na sztywną pianę. Dodać cukier i miksować do rozpuszczenia się cukru. Wsypać budyń i zmiksować do połączenia. Wyłożyć na jabłka. Na wierzch zetrzeć resztę ciasta. Piec około 45-50 minut w temperaturze 180 stopni.

Wystudzić i pokroić na kawałki.

Szarlotka z budyniem i pianką
Szarlotka po upieczeniu i wyjęciu z piekarnika
Szarlotka z budyniem i pianką
RRuga część ciasta kruchego starta na wierzch
Szarlotka z budyniem i pianką
Ubita piana z cukrem i budyniem wyłożona na jabłka
Szarlotka z budyniem i pianką
Ugotowany budyń waniliowy rozsmarowany na cieście
Szarlotka z budyniem i pianką
Uprazone jablka mieszsmy z galaretką