dorota w

dorota w

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 288]

Kakaowa szarlotka z bezową pianką

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 24
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Chyba najlepsza szarlotka jaką jadłam, zupełnie inna od tych które robiłam. Może dziwne, ale wcześniej nie robiłam szarlotki na kakaowym cieście. Miękkie kakaowe ciasto i delikatna bezowa pianka w połączeniu z jabłkami jest wprost przepyszne!

Kakaowa szarlotka z bezową pianką

Składniki:

Kakaowa szarlotka z bezową pianką

ciasto

  • 5 żółtek
  • 150 g miękkiego masła
  • 3 zaokrąglone łyżki cukru
  • 2 czubate łyżki kakao (30 g)
  • 220 g mąki pszennej
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

warstwa jabłkowa

pianka

Sposób przygotowania:

Kakaowa szarlotka z bezową pianką
Do miski wsypać mąkę, dodać miękkie masło, żółtka, cukier, kakao i proszek do pieczenia, zagnieść jednolite ciasto. Ciasto podzielić na 4 części. Jedną z nich włożyć do zamrażarki, resztę wyłożyć na dno prostokątnej formy o wymiarach 33x21 cm, wyrównać małym wałeczkiem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piek ok. 18 min.

Jabłka obrać, podzielić na ćwiartki, pokroić w bardzo cienkie plasterki. Do jabłek dodać cukier, cukier waniliowy i mąkę ziemniaczaną, wymieszać. Wyłożyć na podpieczony spód, wyrównać i delikatnie docisnąć.

Białka ubić z cukrem na sztywną pianę, dodać olej i mąkę ziemniaczaną, krótko zmiksować. Wyłożyć na wierzch jabłek, wyrównać. Na wierzch zetrzeć na tarce o dużych oczkach pozostałą część ciasta.

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170C, piec ok. 50 minut