Sposób przygotowania:
Kakaowa szarlotka z bezową pianką
Do miski wsypać mąkę, dodać miękkie masło, żółtka, cukier, kakao i proszek do pieczenia, zagnieść jednolite ciasto. Ciasto podzielić na 4 części. Jedną z nich włożyć do zamrażarki, resztę wyłożyć na dno prostokątnej formy o wymiarach 33x21 cm, wyrównać małym wałeczkiem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piek ok. 18 min.
Jabłka obrać, podzielić na ćwiartki, pokroić w bardzo cienkie plasterki. Do jabłek dodać cukier, cukier waniliowy i mąkę ziemniaczaną, wymieszać. Wyłożyć na podpieczony spód, wyrównać i delikatnie docisnąć.
Białka ubić z cukrem na sztywną pianę, dodać olej i mąkę ziemniaczaną, krótko zmiksować. Wyłożyć na wierzch jabłek, wyrównać. Na wierzch zetrzeć na tarce o dużych oczkach pozostałą część ciasta.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170C, piec ok. 50 minut
Jabłka obrać, podzielić na ćwiartki, pokroić w bardzo cienkie plasterki. Do jabłek dodać cukier, cukier waniliowy i mąkę ziemniaczaną, wymieszać. Wyłożyć na podpieczony spód, wyrównać i delikatnie docisnąć.
Białka ubić z cukrem na sztywną pianę, dodać olej i mąkę ziemniaczaną, krótko zmiksować. Wyłożyć na wierzch jabłek, wyrównać. Na wierzch zetrzeć na tarce o dużych oczkach pozostałą część ciasta.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170C, piec ok. 50 minut