KRISTOFE

KRISTOFE

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 336]

Tradycyjna zapiekanka poszarpana

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Wszystkim wydaje się, że to już jedli ale to pomyłka, spróbuj oryginalnego smaku o islandzkiej nutce.

Tradycyjna zapiekanka poszarpana Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Tradycyjna zapiekanka poszarpana

 

  • 1/2 świeżej bagietki,
  • 150 gram pieczarek,
  • 130 gram sera gouda,
  • 2 łyżki dobrej oliwy,
  • sól, pieprz do smaku,
  • ketchup,
  • cebula smażona suszona,
  • przyprawa z papryki ostrej,

 

 

Sposób przygotowania:

Tradycyjna zapiekanka poszarpana
Połowę bagietki ręcznie rozrywamy na połowę( nierównomierne kształty bagietki nadadzą potrawie wyjątkowy chrupiący smak i wyjątkowy wygląd). Dwa kawałki bagietki skrapiamy oliwą, solimy, pieprzymy i grillujemy w piekarniku około 10-12 minut w temp. 170 stopni tak aby były chrupiące. W miedzy czasie smażymy pokrojone pieczarki na oliwie przez kilka minut. Ścieramy ser, u grillowaną bagietkę nakładamy kolejno pieczarki ser, wszystko wkładamy do piekarnika na 180 stopni tak aby zapiekła się ser. Bagietkę z pieczarkami i serem dekorujemy kolejno, ketchupem i suszona smażoną cebulką , wszystko solimy i pieprzymy do smaku. Smacznego.
Tradycyjna zapiekanka poszarpana
Tradycyjna zapiekanka poszarpana
Etap 2
Tradycyjna zapiekanka poszarpana
Etap 3
Tradycyjna zapiekanka poszarpana
Etap 4