nulkaa22

nulkaa22

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 157]

Tradycyjna zebra

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Pyszne, szybkie, od dawna znane ciasto. Dobre, gdy mamy mało czasu na przygotowanie jakiegoś wypieku.

Tradycyjna zebra

Składniki:

Tradycyjna zebra

 

  • cukier - 1,5 szklanki
  • jaja - 5 sztuk
  • mąka pszenna - 3 szklanki
  • olej roślinny - 1 szklanka
  • cukier puder - do dekoracji
  • proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
  • olejek zapachowy - 1 sztuka
  • kakao - 2 łyżki
  • woda przegotowana ciepła - 1 szklanka

Sposób przygotowania:

Tradycyjna zebra
1. Jaja wbijamy do misy. Dodajemy cukier i miksujemy. 2. Mąkę pszenną mieszamy z proszkiem do pieczenia. 3. Do masy jajecznej dajemy mąkę oraz wlewamy ciepłą wodę i oliwę. 4. Ciasto dzielimy na dwie części. Do jednej części dodajemy 2 łyżki kakao, a do części drugiej 2 łyżki mąki oraz olejek zapachowy. 5. Ciasto białe wlewamy do podłużnej, długiej blaszki. Na wierzch lejemy ciasto ciemne. Pieczemy w 180 stopniach piekarnika. 6. Upieczone ciasto posypujemy cukrem pudrem.