Sposób przygotowania:
Tradycyjna zebra
Całe jajka wbijamy do dużej miski ,wsypujemy cukier i miksujemy mikserem na najwyższych obrotach aż uzyskamy puszystą jajeczną pianę. Mąkę pszenną mieszamy z proszkiem do pieczenia. Do ubitej masy wlewamy po pół szklanki oleju i oranżady wsypujemy mąkę i mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji,nastepnie wlewamy resztę oleju z oranżadą i wymieszać. Z powstałego ciasta odlać 1/3 masy i dodać kakao wymieszać,a do reszty dodać trzy łyżki mąki pszennej i również wymieszać. Część jasnego ciasta wylać do standardowej blaszki lub dużej formy keksowej 39/12 cm wyłożonej papierem pergaminowym na to troszkę ciasta ciemnego i znów jasne az do skończenia, wstawić do piekarnika i piec 40-45 minut w temp 180* Po upieczeniu i wystudzeniu udekorować dowolnie ja posypałam cukrem pudrem po wierzchu.
cris
2milutka
na wodzie nie robiłam ale z oranżadą jest pycha!
zewa
2milutka
Dzięki Ewciu:)