Sposób przygotowania:
Ciasto tradycyjna zebra
Składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiewamy do miski. Żółtka oddzielamy od białek, białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodajemy cukier oraz żółtka, wszystko razem łączymy. Do masy białkowej naprzemiennie dodajemy mąkę, wodę oraz olej delikatnie mieszając łyżką. Pod koniec dodajemy kilka kropel aromatu. Ciasto dzielimy na dwie części do jednej dodajemy 3 łyżki mąki, do drugiej 3 łyżki kakao, oba ciasta mieszamy do połączenia składników. Tortownicę smarujemy masłem, obsypujemy mąką. Do przygotowanej formy wlewamy ciasto za pomocą łyżki, zaczynając od ciemnego ciasta, na środek tortownicy wlewamy łyżkę ciemnego, kolejno białego, powtarzamy czynność do wykorzystania składników. Tak przygotowane ciasto wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 160 stopni na 20 minut, po upłynięciu czasu podwyższamy temperaturę do 180 stopni i zostawiamy ciasto na 40 minut do suchego patyczka. Gotowe obsypujemy cukrem pudrem.