Tradycyjne kluski śląskie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Kluski śląskie, ukochane w moim domu mordoklejki. Oczywiście koniecznie z dziurką, w której zbiera się gęsty sos. Z reguły podaję je z gulaszem wieprzowym lub wołowym.

Tradycyjne kluski śląskie Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Tradycyjne kluski śląskie

 

 

Sposób przygotowania:

Tradycyjne kluski śląskie
Ziemniaki gotujemy, odcedzamy i od razu przeciskamy przez praskę lub ugniatamy. Odstawiamy do wystygnięcia. W dużym garnku gotujemy wodę z 1 łyżeczką soli. Ziemniaki wykładamy na blat lub stolnicę, dodajemy mąkę, jajko i sól. Szybko zagniatamy gładkie ciasto. Jeśli ciasto wyda nam się za wodniste, dodajemy odrobinę mąki. Z ciasta formujemy wałki o średnicy około 3-4 cm. Następnie kroimy je ostrym nożem na 2-centymetrowe kawałki. Z każdego kawałka kolistymi ruchami formujemy okrągłe płaskie kluseczki, a w środku każdej palcem robimy dziurkę. Kluski wrzucamy na wrzątek i gotujemy 2 minuty od momentu, kiedy kluski wypłyną na powierzchnię wody.
Tradycyjne kluski śląskie
Ze składników zagniatamy gładkie ciasto.
Tradycyjne kluski śląskie
Następnie robimy wałek i kroimy na kawałki.
Tradycyjne kluski śląskie
Kluski gotujemy w posolonym wrzątku przez 3 minuty.