WWWiola

WWWiola

Złoty Ekspert
[Przepisów: 846]

Tradycyjne kolorowe pierniczki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Tradycyjne świąteczne pierniczki na miodzie, zdobione kolorowym lukrem. Pachnące domową przeprawą korzenną.

Tradycyjne kolorowe pierniczki

Składniki:

Tradycyjne kolorowe pierniczki

 

  • 1 kg mąki
  • 250 g miodu
  • 1 szkl cukru
  • 2,5 łyżeczki sody
  • 250 g masła
  • 4 jajka
  • 2 łyżki kakao
  • 50 g domowej przyprawy korzennej
  • akcesoria do dekoracji

Sposób przygotowania:

Tradycyjne kolorowe pierniczki

Mokre składniki

Tradycyjne kolorowe pierniczki
Najlepiej użyć prawdziwego masła i płynnego miodu.

Masło podgrzewamy i ucieramy z miodem. Gdy wystygnie wbijamy jajka i jeszcze raz ucieramy.

Suche skladniki

Tradycyjne kolorowe pierniczki
Do masy miodowej dodajemy wszystkie sypkie składniki.

Do masy dodajemy mąkę, cukier, kakao i przyprawę korzenną. Wyrabiany dokładnie zwarte ciasto.

Przygotowanie

Tradycyjne kolorowe pierniczki
Pierniczki rozwałkowujemy bardzo cienko.

Kawałki ciasta bardzo cienko rozwałkowujemy i wycinamy foremkami pierniczki. Układamy na blaszce w dość sporych odstępach.

Pieczenie

Tradycyjne kolorowe pierniczki
Pierniczki pieczemy kilka minut, by się nie przypaliły.

Blachę wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok 5-8 minut w 190 stopniach. Studzimy dokładnie przed dekorowaniem.