Agnieszka Rec

Agnieszka Rec

Złoty Ekspert
[Przepisów: 540]

Pierniczki kolorowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Te pierniczki są szybkie do zrobienia, a zaraz po upieczeniu można je jeść, gdyż są od razu miękkie i nie muszą leżakować. Można je upiec na ostatnią chwilę. Bardzo smaczne.

Pierniczki kolorowe

Składniki:

Pierniczki kolorowe

na ciasto:

  • 1 kg mąki pszennej
  • 10 dag masła
  • 20 dag cukru drobnego
  • 3 łyżki miodu prawdziwego
  • 2 jajka
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • 1 kopiata łyżka kakao
  • 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
  • 8 łyżeczek przyprawy do piernika
  • 2,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżka ciepłej wody

Dodatkowo:

  • różowy i niebieski gotowy lukier
  • kolorowe cukiereczki pod kolor lukru

Sposób przygotowania:

Pierniczki kolorowe

Przygotowanie ciasta:

Pierniczki kolorowe
Do masy dodajemy 25 dag mąki i miksujemy

Masło, miód, cukier, kakao, kawę i przyprawę do piernika przekładamy do rondelka i podgrzewamy na małym ogniu do momentu, aż składniki się rozpuszczą. Następnie zdejmujemy z ognia i miksujemy masę z 250 dag mąki. Pozostawiamy do przestygnięcia. Gdy ciasto przestygnie dodajemy jajka, śmietanę, sodę oczyszczoną rozpuszczoną w łyżce letniej wody oraz pozostałą mąkę. Wszystko bardzo dokładnie wyrabiamy. Odstawiamy ciasto na co najmniej 30 min. w chłodne miejsce.

Wałkowanie ciasta:

Pierniczki kolorowe
Pierniczki układamy w odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia ciast

Schłodzone ciasto wałkujemy na podsypanej mąką stolnicy na ok. 0,5 cm. Foremkami wykrawamy np. choinki i kwiatuszki. Układamy pierniczki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia ciast w odstępach.

Pieczenie i dekorowanie pierniczków:

Pierniczki kolorowe
Po upieczeniu pierniczki ściągamy z blaszki i studzimy

Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 170 stopni i pieczemy 10 min. Po upieczeniu ściągamy z blaszki i studzimy. Po ostudzeniu zdobimy przygotowanymi według przepisu na opakowaniu gotowymi lukrami i ozdabiamy cukrową posypką. Pozostawiamy do wyschnięcia lukru.