Sposób przygotowania:
Pierniczki kolorowePrzygotowanie ciasta:
Masło, miód, cukier, kakao, kawę i przyprawę do piernika przekładamy do rondelka i podgrzewamy na małym ogniu do momentu, aż składniki się rozpuszczą. Następnie zdejmujemy z ognia i miksujemy masę z 250 dag mąki. Pozostawiamy do przestygnięcia. Gdy ciasto przestygnie dodajemy jajka, śmietanę, sodę oczyszczoną rozpuszczoną w łyżce letniej wody oraz pozostałą mąkę. Wszystko bardzo dokładnie wyrabiamy. Odstawiamy ciasto na co najmniej 30 min. w chłodne miejsce.
Wałkowanie ciasta:
Schłodzone ciasto wałkujemy na podsypanej mąką stolnicy na ok. 0,5 cm. Foremkami wykrawamy np. choinki i kwiatuszki. Układamy pierniczki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia ciast w odstępach.
Pieczenie i dekorowanie pierniczków:
Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 170 stopni i pieczemy 10 min. Po upieczeniu ściągamy z blaszki i studzimy. Po ostudzeniu zdobimy przygotowanymi według przepisu na opakowaniu gotowymi lukrami i ozdabiamy cukrową posypką. Pozostawiamy do wyschnięcia lukru.