Jesienne leczo z kiełbasą

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Leczo to moje ulubione jesienne danie. Wersji tego dania pochodzącego z kuchni węgierskiej jest mnóstwo. Ja też je gotuje w różnych odmianach. Czasami z kiełbasą, czasami z parówkami.

Jesienne leczo z kiełbasą

Składniki:

Jesienne leczo z kiełbasą

 

Sposób przygotowania:

Jesienne leczo z kiełbasą
Paprykę oczyszczamy z nasion, kroimy w kawałki (mniej więcej 2 x 2 cm). Cebulę kroimy w kostkę, pieczarki w ćwiartki, a papryczkę chili drobno siekamy. Kiełbasę kroimy w półplasterki. na patelni rozgrzewamy tłuszcz i podsmażamy na nim kiełbasę i cebulę przez około 10-15 minut. Po tym czasie kiełbasę wraz z cebulą przekładamy do garnka. Dorzucamy pokrojoną paprykę, papryczkę chili i pieczarki. Garnek przykrywami i dusimy na malutkim ogniu. Lecza nie podlewam wodą ani bulionem, warzywa puszczą sok. W międzyczasie obieramy ziemniaki i kroimy je w kostkę 2 x 2 cm. Dorzucamy je do warzyw duszących się w garnku. pamiętajmy, żeby garnek był przykryty, warzywa będą się wtedy dusiły w parze. Pomidory nacinamy i parzymy we wrzątku. Obieramy je ze skórki, kroimy na mniejsze kawałki i dorzucamy do lecza wtedy kiedy ziemniaki będą już miękkie. Wszystko dusimy razem około 5-10 minut. Czosnek miażdżymy i wraz z innymi przyprawami dodajemy do lecza.