suri29

suri29

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 223]

Trójniak z dżemem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Polecam trójkolorowe ciasto przekładne dżemem.

Trójniak z dżemem

Składniki:

Trójniak z dżemem

 

  • 3/4 szklanki maki;
  • 5 żółtek;
  • 5 białek;
  • 3/3 kostki margaryny;
  • 1 łyżka oleju;
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia;
  • 1/2 szklanki cukru pudru;
  • 1/2 szklanki cukru kryształ;
  • aromat rumowy;
  • 2 łyżki kakao;
  • słoik dżemu truskawkowego.

Sposób przygotowania:

Trójniak z dżemem
Margarynę ucieramy z cukrem kryształ na pienistą masę. Dodajemy do maki wymieszanej z proszkiem do pieczenia. Następnie dodajemy żółtka, olej, aromat i wszystko razem dokładnie wyrabiamy. Dzielimy ciasto na 3 części. Dwie części wkładamy do lodówki na ok 30 min., a do trzeciej dodajemy 2 łyżki kakao. Białka ubijamy z cukrem pudem na sztywna pianę.
Po 30 min. wyjmujemy ciasta z lodówki. Na spód wykładamy jasne ciasto, na nie dżem, na który wykładamy ciemne ciasto, na niego z kolei pianę z białek, a na sam wierzch znowu białe ciasto. Pieczemy przez ok 45 min, w tem 180oC.

Tagi:

mak