Sposób przygotowania:
Trójniak z dżemem
Margarynę ucieramy z cukrem kryształ na pienistą masę. Dodajemy do maki wymieszanej z proszkiem do pieczenia. Następnie dodajemy żółtka, olej, aromat i wszystko razem dokładnie wyrabiamy. Dzielimy ciasto na 3 części. Dwie części wkładamy do lodówki na ok 30 min., a do trzeciej dodajemy 2 łyżki kakao. Białka ubijamy z cukrem pudem na sztywna pianę.
Po 30 min. wyjmujemy ciasta z lodówki. Na spód wykładamy jasne ciasto, na nie dżem, na który wykładamy ciemne ciasto, na niego z kolei pianę z białek, a na sam wierzch znowu białe ciasto. Pieczemy przez ok 45 min, w tem 180oC.
Po 30 min. wyjmujemy ciasta z lodówki. Na spód wykładamy jasne ciasto, na nie dżem, na który wykładamy ciemne ciasto, na niego z kolei pianę z białek, a na sam wierzch znowu białe ciasto. Pieczemy przez ok 45 min, w tem 180oC.