misia13

misia13

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 795]

Trufelki Beatki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

pyszne trufelki, u mnie znikają bardzo szybko;-)

Trufelki Beatki

Składniki:

Trufelki Beatki

 

  • 3 paczki herbatników
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 2 łyżki kakao
  • łyżka miodu
  • 1/2 szklanki gęstej śmietany
  • 2 łyżeczki powideł śliwkowych
  • 2 łyżki posiekanych orzechów laskowych, rodzynek i smażonej skórki pomarańczowej
  • 5 dag płatków migdałowych
  • aromat rumowy

 

Sposób przygotowania:

Trufelki Beatki
Herbatniki zetrzeć na specjalnej tarce lub rozgnieść wałkiem, wsypać do miski i kolejno dodawać cukier puder, kakao, dwie łyżki płatków migdałowych, orzechy, miód, śmietanę, powidła oraz pozostałe bakalie. Wyrobić na jednolitą masę, dodać kilka kropli aromatu rumowego. Uformować małe kulki o średnicy 3 cm, obtoczyć w pokruszonych płatkach migdałowych i ułożyć na tacy. Odstawić do wyschnięcia na 6 godzin.