Reniz

Reniz

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 3217]

Trufelki piernikowe z orzechami i skórką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Ciasteczka z czerstwego ciasta piernikowego są rewelacyjne.

Trufelki piernikowe z orzechami i skórką Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Trufelki piernikowe z orzechami i skórką

 

  • 40-50 dag czerstwego piernika
  • 15 dag orzechów arachidowych
  • 2-3 łyżki skórki pomarańczowej kandyzowanej
  • 10 dag gorzkiej czekolady
  • 10 dag masła
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 100 ml śmietany
  • 2 łyżki spirytusu
  • sok z cytryny

Sposób przygotowania:

Trufelki piernikowe z orzechami i skórką
Czerstwe ciasto zetrzeć na tarce, włożyć do miski, dodać 10 dag posiekanych orzechów arachidowych i pokrojoną w kostkę skórką pomarańczową. Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem. Czekoladę połamać na kawałki i podgrzać razem ze śmietaną. Do pokruszonego ciasta dodać przestudzoną śmietanę, utarte masło, spirytus i dokładnie wymieszać, przyprawić do smaku sokiem z cytryny. ( gdy masa jest zbyt sucha dodać więcej śmietany lub masła) Z masy formować kuleczki wielkości orzecha włoskiego i obtaczać w mielonych pozostałych orzechach. Odłożyć do lodówki.
Trufelki piernikowe z orzechami i skórką
Czerstwy kawałek ciasta zetrzeć na tarce
Trufelki piernikowe z orzechami i skórką
Dodać posiekane orzechy i skórkę pomarańczową
Trufelki piernikowe z orzechami i skórką
Dokładnie wymieszać z pozostałymi składnikami
Trufelki piernikowe z orzechami i skórką
Formować kuleczki i obtaczać w mielonych orzechach