czekoladka_m

czekoladka_m

Złoty Ekspert
[Przepisów: 986]

Trufle czekoladowe

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Trufle są niezwykle delikatne, idealne na wyjątkowe okazje. Mąż powiedział, że najlepsze jakie jadł:)

Trufle czekoladowe

Składniki:

Trufle czekoladowe

 

  • 100g mlecznej czekolady,
  • 100g gorzkiej czekolady,
  • 200ml śmietanki 36%,
  • 5 łyżek brązowego cukru,
  • 4 łyżki masła,
  • 50g prażonych solonych orzechów nerkowca.

Sposób przygotowania:

Trufle czekoladowe
Czekolady połamać na kawałki, stopić na parze wraz z masłem. Zdjąć z ognia, dodać cukier i śmietankę. Dokładnie wymieszać, przestudzić i wstawić na 2 godziny do lodówki, by masa zgęstniała. Następnie odrywać małe porcje, formować kulki i obtaczać w zmielonych orzechach nerkowca. Wstawić do lodówki. Wyjąć z lodówki tuż przed podaniem.

Tagi:

czekolada