jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Trufle herbatnikowo- ciecierzycowe

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 13

Według uznania, smaków możemy trufle po uformowaniu obtoczyć w kakale, mielonych orzechach, wiórkach kokosowych itp. POLECAM!

Trufle herbatnikowo- ciecierzycowe Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Trufle herbatnikowo- ciecierzycowe

 

  • Składniki:
  • 150 gram herbatników szkolnych (w tym ok 120 do trufli, a 30 do obtoczenia)
  • 1 szklanka suchej ciecierzycy,
  • 3/4 tabliczka białej czekolady,
  • 2 łyżki miodu,
  • 0,5 szklanki wiórków kokosowych,
  • około 3/4 szklanki mleka w proszku (do smaku)
  • około 1/3 szklanki mleka,
  • sól do gotowania

 

Sposób przygotowania:

Trufle herbatnikowo- ciecierzycowe
Ciecierzyce namaczamy. Najwygodniej jest namoczyć na noc. Następnego dnia gotujemy ją lekko osolonej wodzie. Ugotowaną studzimy i odsączmy z wody.Gotową przekładamy do malaksera. Dodajemy do niej wiórki kokosowe, mleko w proszku, rozpuszczoną białą czekoladę, miód oraz wlewamy mleko. Całość miksujemy około 5 minut do uzyskania gładkiej masy.Między czasie herbatniki przekładamy do miski. Za pomocą drewnianej pałki rozkruszamy je. Część odstawiamy do obtoczenia. Do pozostałej części dodajemy ciecierzycową masę. Całość dokładnie mieszamy ręcznie lub mikserem. Z gotowej masy formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego. Uformowane obtaczamy w pokruszonych herbatnikach. Gotowe!
Trufle herbatnikowo- ciecierzycowe
Herbatniki przekładamy do miski. Kruszyny
Trufle herbatnikowo- ciecierzycowe
Do rozdrobnionych herbatników dodajemy zmiksowana ciecierzycę
Trufle herbatnikowo- ciecierzycowe
Ciecierzycę z herbatnikami dokładnie mieszamy.
Trufle herbatnikowo- ciecierzycowe
Z przygotowanej masy formujemy trufle, obtaczamy w herbatnikach

Tagi:

czekolada