Sposób przygotowania:
Trufle owsiane
Zagotować w garnku mleko, cukier, margarynę, kakao i aromat. Właściwie to do trufli można dodać taki zapach, jaki akurat mamy, ale najsmaczniejsze są z waniliowym, rumowym, arakowym, czy migdałowym. Ja dałam waniliowy. Do gotującej się masy wsypujemy płatki owsiane i cały czas dokładnie mieszamy i gotujemy około 3-5 minut. Gotową masę można wykładać do papierowych lub aluminiowych małych foremek do babeczek- jest o wiele szybciej, jednak tak szybko nie wysychają. Najlepszym sposobem jest kładzenie łyżką masy na małe kupki na tacę lub papier pergaminowy, a gdy już trochę przestygnie- uformować rękami w kuleczki. Nie trwa to długo, ale bardziej się ubrudzimy, niż przy nakładaniu w foremki :) Gotowe i uformowane trufle można posypać cukrem pudrem lub wiórkami kokosowymi. Ja nie posypywałam niczym i też były smaczne. Do trufli można dodać dowolne bakalie, np. skórkę pomarańczową, drobne rodzynki, posiekane orzechy, czy migdały, ale wtedy zmniejszamy ilość płatków do ok. 3 szklanek. Można się jeszcze trochę pobawić i w środek kłaść całego orzecha laskowego albo migdała- są wtedy przepyszne !!! SMACZNEGO :)