AnetaŚw

AnetaŚw

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 283]

Trufle owsiane

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Szybkie i bardzo smaczne- łatwo się robi i można po lekkim ostudzeniu masy dać dzieciom, żeby się pobawiły w cukierników i porobiły kuleczki

Trufle owsiane Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Trufle owsiane

 

 

  • DODATKI- NIEKONIECZNE :
  • cukier puder lub wiórki kokosowe do posypania
  • dowolne bakalie pokrojone drobno.

Sposób przygotowania:

Trufle owsiane
Zagotować w garnku mleko, cukier, margarynę, kakao i aromat. Właściwie to do trufli można dodać taki zapach, jaki akurat mamy, ale najsmaczniejsze są z waniliowym, rumowym, arakowym, czy migdałowym. Ja dałam waniliowy. Do gotującej się masy wsypujemy płatki owsiane i cały czas dokładnie mieszamy i gotujemy około 3-5 minut. Gotową masę można wykładać do papierowych lub aluminiowych małych foremek do babeczek- jest o wiele szybciej, jednak tak szybko nie wysychają. Najlepszym sposobem jest kładzenie łyżką masy na małe kupki na tacę lub papier pergaminowy, a gdy już trochę przestygnie- uformować rękami w kuleczki. Nie trwa to długo, ale bardziej się ubrudzimy, niż przy nakładaniu w foremki :) Gotowe i uformowane trufle można posypać cukrem pudrem lub wiórkami kokosowymi. Ja nie posypywałam niczym i też były smaczne. Do trufli można dodać dowolne bakalie, np. skórkę pomarańczową, drobne rodzynki, posiekane orzechy, czy migdały, ale wtedy zmniejszamy ilość płatków do ok. 3 szklanek. Można się jeszcze trochę pobawić i w środek kłaść całego orzecha laskowego albo migdała- są wtedy przepyszne !!! SMACZNEGO :)
Trufle owsiane
Masa już nałożona do foremek na babeczki, jescze tylko wyrównać....
Trufle owsiane
Kupki masy owsianej położone na tacę i formowane w kulki.
Trufle owsiane
Uformowane kuleczki i owsiane babeczki już na czystej tacy :)

Tagi:

bakalie