Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Truflowe ciasto czekoladowo-kawowe

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Ciasto przygotowałam wg przepisu Manci w kuchni, który lekko zmodyfikowałam... Wyszło pyszne ciasto dla miłośników ciast mocno wilgotnych i czekoladowych:)

Truflowe ciasto czekoladowo-kawowe

Składniki:

Truflowe ciasto czekoladowo-kawowe

 

  • 3 czubate łyżki cappuccino waniliowego
  • 200 ml wrzącej wody
  • 1/2 szklanki brązowego cukru
  • 2 tabliczki czekolady deserowej
  • 3 żółtka
  • 6 białek
  • 3 lekko czubate łyżki kakao
  • 1/4 szklanki mąki tortowej

Sposób przygotowania:

Truflowe ciasto czekoladowo-kawowe

Etap 1

Truflowe ciasto czekoladowo-kawowe
Cappuccino waniliowe zalane niepełną szklanką wrzącej wody.

Cappuccino zalać wrzącą wodą.

Etap 2

Truflowe ciasto czekoladowo-kawowe
Połamana czekolada i cukier dodane do gorącej kawy.

Do gorącej kawy dodać cukier i połamaną na mniejsze kawałki czekoladę. Mieszać, aż cukier i czekolada się roztopią i wszystko ładnie się połączy. Masę przestudzić.

Etap 3

Truflowe ciasto czekoladowo-kawowe
Kakao i żółtka dodane do przestudzonej czekoladowej masy.

Do czekoladowej masy dodać kakao i żółtka, wymieszać.

Etap 4

Truflowe ciasto czekoladowo-kawowe
Niewielka ilość mąki tortowej dodana do czekoladowej masy.

Dodać mąkę, ponownie wymieszać.

Etap 5

Truflowe ciasto czekoladowo-kawowe

Białka ubić na sztywno.

Etap 6

Truflowe ciasto czekoladowo-kawowe

Pianę z białek dodać do czekoladowej masy, dokładnie, ale delikatnie wymieszać.

Etap 7

Truflowe ciasto czekoladowo-kawowe

Ciasto przelać do tortownicy (ok. 22 cm, dno wyłożyć papierem do pieczenia). Tortownicę owinąć od spodu folią aluminiową, następnie umieścić ją w większym naczyniu. Do naczynia wlać gorącą wodę do połowy wysokości tortownicy. Ciasto piec w kąpieli wodnej w 180 stopniach przez ok. 40 minut (do suchego patyczka). Upieczone ciasto dobrze ostudzić.