jaNina

jaNina

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1175]

Truskawkowa bajadera

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Takie ciasteczko bez pieczenia można wykonać z pokruszonych ciasteczek, kremu, bakalii i sezonowych owoców - w tym przypadku truskawek!

Truskawkowa bajadera Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Truskawkowa bajadera

 

  • 1 szklanka pokruszonego biszkoptu
  • 1 szklanka pokruszonych ciastek kruchych kakaowych
  • 1 budyń waniliowy lub śmietankowy
  • 3 łyżki cukru
  • 1/2 l mleka
  • syrop do skropienia biszkoptu
  • 1 szklanka bakalii
  • 1/2 szklanki zmielonych orzechów
  • kilkanaście truskawek

 

 

Sposób przygotowania:

Truskawkowa bajadera
Pokruszony biszkopt (lub biszkopciki) skrapimy syropem. Gotujemy budyń z dodatkiem cukru. Po ugotowaniu mieszamy go od czasu do czasu, by nie powstał kożuch. Ucieramy masło do białości, małymi porcjami dodajemy budyń nie przerywając mieszania. Gdy krem jest gotowy dodajemy pokruszone herbatniki, biszkopty i rozdrobnione bakalie. Na prostokątne kawałki papieru do pieczenia rozsypujemy zmielone orzechu po czym rozkładamy masę kremową (1-2 cm). Przez środek masy układamy pas truskawek (umytych uprzednio i obranych z szypułek). Rolujemy masę wokół truskawek, zawijamy w papier i wstawiamy do lodówki. Po kilku godzinach, gdy masa stężeje kroimy roladki na mniejsze ciasteczka.
Truskawkowa bajadera
Przez środek masy układamy pas truskawek (umytych uprzednio i obranych z szypułek). Rolujemy masę wokół truskawek, zawijamy w papier i wstawiamy do lodówki.