Sposób przygotowania:
Truskawkowa drożdżówka z kruszonką
Składniki powinny mieć jednakową temperaturę. Drożdże rozetrzeć z jedną łyżką cukru na płynną konsystencję. Dodać rozbełtane jajka, mleko, olej i wymieszać. Następnie dodać mąkę, resztę cukru i sól i ponownie wymieszać. Formę do ciasta o wymiarach 24x28 cm wyłożyć papierem do pieczenia i wyłożyć ciasto. Truskawki umyć, usunąć szypułki i obsypać je mąką. Obtoczone w mące rozłożyć na cieście. Składniki kruszonki połączyć dłońmi i rozdzielić ją na truskawki. Tak przygotowane ciasto zostawić do podrośnięcia. Gdy podrośnie wstawić blachę do piekarnika ( zimnego ), nastawić zegar na 50 minut a temperaturę na 175 stopni. Po upieczeniu ciasto przestudzić i posypać cukrem pudrem.
gusia1000