iwa643

iwa643

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 5470]

Granita gruszkowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 2

Pyszna granita na imprezy i przyjęcia

Granita gruszkowa

Składniki:

Granita gruszkowa

 

  • 1/2 kg gruszki,
  • cukier,
  • goździk kilka sztuk

 

Sposób przygotowania:

Granita gruszkowa
Gruszki obieramy ,wycinamy gniazda nasienne . Kroimy na ćwiartki . Do rondelka wlewamy 2 szklanki wody gotujemy ,dodając ok 1/2 szklanki cukru .Mieszamy ,żeby cukier się rozpuściła .dodajemy kilka gożdzików .Wkładamy kawałki gruszek i gotujemy .Robimy jakby kompot . Gdy gruszki będą miękkie studzimy cały kompot . Do zimnego dodajemy trochę soku z limonki mieszamy .Wyciągamy goździki .Następnie wszystko miksujemy blenderem .Wlewamy do płaskiego pojemnika i wkładamy do zamrażarki .Co ok godzinę wyciągamy i intensywnie mieszamy .Do uzyskania konsystencji drobnych kryształków .Nie może nam to całkowicie zamarznąć ,ma być miękkie Podajemy ozdobione gruszką lub goździkami .