Sposób przygotowania:
Karpatka z masą budyniowąCIASTO
Do garnka wlać wodą, dodać szczyptę soli, oraz pokrojoną w plasterki margarynę, mieszać od czasu do czasu, aż się rozpuści i zagotuje. Zmniejszyć ogień i wsypać do garnka mąkę - cały czas mieszając, aż masa zrobi się szklista i zacznie odchodzić od boków garnka, oraz pozbędzie się grudek. Tak przygotowane ciasto pozostawiamy do przestygnięcia.
CIASTO
Zimne ciasto przekładamy do miski a następnie miksujemy dodając po jednym jajku. Powstanie nam jednolite gładkie ciasto.
CIASTO
Jednolite, gładkie ciasto bez żadnych grudek dzielimy na pół i jedną część wykładamy na wysmarowaną formę do pieczenia o wymiarach 35x24 cm. Pieczemy ok 25-30 min. na złoty kolorek w temp. 180'C. Z drugą częścią ciasta postępujemy tak samo.
MASA:
400 ml mleka mieszamy z żółtkami, mąkami oraz laską wanilii. Pozostałe mleko zagotowujemy z cukrem. Na gotujące się mleko wlewamy nasz budyń, ciągle mieszając tak by nie powstały nam grudki. Budyń ściągamy z ognia i pozostawiamy do przestygnięcia. Zimny budyń miksujemy z masłem, na jednolitą i gładką masę.
SKŁADANIE:
Na jeden blat ciasta wykładamy przygotowaną masę i przykrywamy kolejnym blatem ciasta - delikatnie przyciskamy. Ciasto umieszczamy w lodówce na ok 60 min. po tym czasie ciasto posypujemy cukrem pudrem. Smacznego !!
Alex_M
zbysiowa
Zwykła pomyłka, już naprawiona :)