IwonaM

IwonaM

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 230]

SUPERPRZEPIS

Karpatka z masą budyniową

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 20
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Karpatka to pyszne i bardzo lubiane ciasto z masą budyniowo - maślankową, oraz dwoma blatami ciasta parzonego, które wyrasta w piękne góry. Idealne ciasto na wspomnienia.

Karpatka z masą budyniową

Składniki:

Karpatka z masą budyniową

CIASTO:

MASA:

DODATKOWO

  • cukier puder do smaku

Sposób przygotowania:

Karpatka z masą budyniową

CIASTO

Karpatka z masą budyniowo - maślankową
Gotowe szkliste ciasto parzone pozostawione do przestygnięcia.

Do garnka wlać wodą, dodać szczyptę soli, oraz pokrojoną w plasterki margarynę, mieszać od czasu do czasu, aż się rozpuści i zagotuje. Zmniejszyć ogień i wsypać do garnka mąkę - cały czas mieszając, aż masa zrobi się szklista i zacznie odchodzić od boków garnka, oraz pozbędzie się grudek. Tak przygotowane ciasto pozostawiamy do przestygnięcia.

CIASTO

Karpatka z masą budyniowo - maślankową
Do zimnego ciasta parzonego dodajemy kolejno jajka.

Zimne ciasto przekładamy do miski a następnie miksujemy dodając po jednym jajku. Powstanie nam jednolite gładkie ciasto.

CIASTO

Karpatka z masą budyniowo - maślankową
Idealne ciasto powinno być gładkie, bez grudek.

Jednolite, gładkie ciasto bez żadnych grudek dzielimy na pół i jedną część wykładamy na wysmarowaną formę do pieczenia o wymiarach 35x24 cm. Pieczemy ok 25-30 min. na złoty kolorek w temp. 180'C. Z drugą częścią ciasta postępujemy tak samo.

MASA:

Karpatka z masą budyniowo - maślankową
Budyń powinien być gęsty, ale nie posiadać grudek.

400 ml mleka mieszamy z żółtkami, mąkami oraz laską wanilii. Pozostałe mleko zagotowujemy z cukrem. Na gotujące się mleko wlewamy nasz budyń, ciągle mieszając tak by nie powstały nam grudki. Budyń ściągamy z ognia i pozostawiamy do przestygnięcia. Zimny budyń miksujemy z masłem, na jednolitą i gładką masę.

SKŁADANIE:

Karpatka z masą budyniowo - maślankową
Gotowa, pięknie wyrośnięta karpatka z ciasta parzonego.

Na jeden blat ciasta wykładamy przygotowaną masę i przykrywamy kolejnym blatem ciasta - delikatnie przyciskamy. Ciasto umieszczamy w lodówce na ok 60 min. po tym czasie ciasto posypujemy cukrem pudrem. Smacznego !!


Tagi:

jajko jajka