SUPERPRZEPIS

Czekoladowa karpatka z truskawkową nutą

  • 2milutka
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 21
Czekoladowa karpatka z truskawkową nutą

Karpatka nie musi być nudna, zawsze z budyniowym kremem, moja propozycja to czekoladowe ciasto, puszysty krem na bazie mascarpone z truskawkowym twistem, nawet zimą możemy poczuć pełnię lata i wykorzystać mrożone truskawki, latem no to oczywiste…

Składniki:

Czekoladowa karpatka z truskawkową nutą

 

  • Ciasto parzone czekoladowe:
  • Blaszka:
  • 25/30 cm
  • ½ kostki masła
  • 1 szklanka wody
  • 2/3 szklanki mąki pszennej
  • 1/3 szklanki ciemnego kakao
  • Szczypta soli
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 5 jajek

 

  • Krem truskawkowy z mascarpone:
  • 400 ml kremówki
  • 25 dag sera mascarpone
  • 1 szklanka mrożonych truskawek
  • 60 ml likieru truskawkowego
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 3 czubate łyżki cukru pudru

 

  • Dekoracja:
  • Biała polewa czekoladowa

Sposób przygotowania:

Czekoladowa karpatka z truskawkową nutą

ETAP 1:

Czekoladowa karpatka z truskawkową nutą
Z podanych składników robimy ciasto parzone

Ciasto:
Masło zagotowuję ze szklanką wody, do gotującej masy wsypuję mąkę wymieszaną z kakao, ucieram drewnianą pałką cały czas gotując aż masa zacznie odchodzić od ścianek, zestawiam z ognia do całkowitego wystygnięcia

ETAP 2:

Czekoladowa karpatka z truskawkową nutą
nastepnie miksujemy ostudzone z jajkami...

Do zimnej masy wbijam po jednym jajku, kolejne dodając, gdy pierwsze dobrze się połączy, wsypuję proszek, miksuję.

ETAP 3:

Czekoladowa karpatka z truskawkową nutą
dzielimy na dwie cześci pieczemy w blaszce

Ciasto dzielę na dwie części.
Dwie jednakowe blaszki wykładam papierem do pieczenia, rozsmarowuje ciasto, wkładam do nagrzanego do 180*c piekarnika i piekę 20 minut, należy pamiętać, aby w trakcie nie otwierać drzwiczek, bo ciasto nam opadnie. Po upieczeniu studzę.

ETAP 4:

Czekoladowa karpatka z truskawkową nutą
krem przygotowujemy jak w przepisie smarujemy karpatkę

Krem:
Truskawki rozmrażam w naczyniu w temp pokojowej, rozmrożone miksuję blendrem na mus, żelatynę rozpuszczam w małej ilości gorącej wody , dobrze schłodzoną kremówkę ubijam na pianę razem z mascarpone i cukrem pudrem, delikatnie wlewam mus truskawkowy i likier oraz płynną ostudzoną żelatynę, miksuję delikatnie aby nie było grudek, gotowym kremem przekładam ciasto.

ETAP 5:

Czekoladowa karpatka z truskawkową nutą
na koniec zajmujemy się dekoracją ciasta

Dekoruję białą polewą czekoladową.
Chłodzę w lodówce.
Smacznego!