Sposób przygotowania:
Czekoladowa karpatka z truskawkową nutąETAP 1:
Ciasto:
Masło zagotowuję ze szklanką wody, do gotującej masy wsypuję mąkę wymieszaną z kakao, ucieram drewnianą pałką cały czas gotując aż masa zacznie odchodzić od ścianek, zestawiam z ognia do całkowitego wystygnięcia
ETAP 2:
Do zimnej masy wbijam po jednym jajku, kolejne dodając, gdy pierwsze dobrze się połączy, wsypuję proszek, miksuję.
ETAP 3:
Ciasto dzielę na dwie części.
Dwie jednakowe blaszki wykładam papierem do pieczenia, rozsmarowuje ciasto, wkładam do nagrzanego do 180*c piekarnika i piekę 20 minut, należy pamiętać, aby w trakcie nie otwierać drzwiczek, bo ciasto nam opadnie. Po upieczeniu studzę.
ETAP 4:
Krem:
Truskawki rozmrażam w naczyniu w temp pokojowej, rozmrożone miksuję blendrem na mus, żelatynę rozpuszczam w małej ilości gorącej wody , dobrze schłodzoną kremówkę ubijam na pianę razem z mascarpone i cukrem pudrem, delikatnie wlewam mus truskawkowy i likier oraz płynną ostudzoną żelatynę, miksuję delikatnie aby nie było grudek, gotowym kremem przekładam ciasto.
ETAP 5:
Dekoruję białą polewą czekoladową.
Chłodzę w lodówce.
Smacznego!
lukrowanepierniczki