Sposób przygotowania:
Ciasto z truskawkami
Mieszamy : obie mąki, kaszę mannę, karob i proszek do pieczenia.
Jajka wraz z oboma cukrami ubijamy do białości. Ciągle mieszając powoli dolewamy olej.
Dalej mieszamy ręcznie. Dodajemy na zmianę suche składniki i śmietanę o temperaturze pokojowej. Ciasto przekładamy na blaszkę ( 9 X 22 cm ).
Truskawki myjemy i usuwamy szypułki. Większe przekrawamy na pół. Układamy je na cieście lekko wciskając w ciasto. Pieczemy w temperaturze 170 stopni przez 30-35 minut.
Po upieczeniu posypujemy najpierw odrobiną cukru cynamonowego, potem sporą ilością cukru pudru.
Jajka wraz z oboma cukrami ubijamy do białości. Ciągle mieszając powoli dolewamy olej.
Dalej mieszamy ręcznie. Dodajemy na zmianę suche składniki i śmietanę o temperaturze pokojowej. Ciasto przekładamy na blaszkę ( 9 X 22 cm ).
Truskawki myjemy i usuwamy szypułki. Większe przekrawamy na pół. Układamy je na cieście lekko wciskając w ciasto. Pieczemy w temperaturze 170 stopni przez 30-35 minut.
Po upieczeniu posypujemy najpierw odrobiną cukru cynamonowego, potem sporą ilością cukru pudru.
BozenaMatuszczyk