agu88sia

agu88sia

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 103]

Truskawkowa tarta

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Super smaczne i super szybkie w wykonaniu ciasto. Nasza tarta będzie gotowa tak szybko że goście nawet nie zauważą że robiliśmy ciasto :)

Truskawkowa tarta Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Truskawkowa tarta

 

  • 1,5 szklanki maki
  • 2 łyżki wody
  • 160 g masła
  • 2 żółtka
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • ok 20 truskawek
  • 1 galaretka truskawkowa

Sposób przygotowania:

Truskawkowa tarta
Ze wszystkich składników oprócz truskawek i galaretki zagnieść ciasto. Wylepić nim formę do pieczenia i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na 10 -13 minut. W tym czasie galaretkę zrobić według przepisu na opakowaniu. Ostudzić, później wstawić do lodówki żeby stężała. Truskawki umyć i oczyścić. Pokroić na mniejsze kawałeczki. Wyjąć upieczone ciasto. Wyłożyć je truskawkami i zalać galaretką. Wstawić do lodówki na ok. 15-20 minut. 
Truskawkowa tarta
Ciasto zagnieść szybko i wyłożyć nim formę
Truskawkowa tarta
Wstawić do pieczenia do piekarnika na ok. 12 minut
Truskawkowa tarta
Galaretkę ugotować według przepisu na opakowaniu, odstawić do stężenia
Truskawkowa tarta
Truskawki oczyścić i pokroić na mniejsze kawałeczki

Tagi:

mak tarta