Agnieszka Rec

Agnieszka Rec

Złoty Ekspert
[Przepisów: 529]

Ciasto z galaretką

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 14
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Ciasto przygotowałam pierwszy raz puszczając wodze fantazji. Wyszło bardzo lekkie przyjemne w smaku ciasto. Dobrze się kroi i pięknie wygląda.

Ciasto z galaretką Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Ciasto z galaretką

 

  • cienki biszkopt z 3 jajek
  • Masa jogurtowa:
  • 1/2 l naturalnego jogurtu typu greckiego
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 4 łyżki żelatyny
  • Mus brzoskwiniowy:
  • 1 słoik konfitury brzoskwiniowej
  • 1 galaretka brzoskwiniowa
  • pianka z serków homogenizowanych:
  • 2 serki homogenizowane waniliowe
  • 2 galaretki brzoskwiniowe
  • Masa jabłkowa:
  • 70 dag jabłek
  • 1 łyżka masła
  • 1 galaretka wiśniowa
  • Masa śmietanowa:
  • 1/2 l śmietany kremówki 30%
  • 2 galaretki cytrynowe
  • Na wierzch:
  • 1 puszka mandarynek
  • 2 galaretki cytrynowe

Sposób przygotowania:

Ciasto z galaretką

Przygotowanie masy jogurtowej:

Żelatynę rozpuścić w 1/3 szkl. gorącej wody. Pozostawić do lekkiego stężenia. Jogurt wymieszać mikserem z cukrem pudrem. Na końcu ucierając mikserem wlewać powoli lekko tężejącą żelatynę.

Przygotowanie musu brzoskwiniowego:

Galaretkę brzoskwiniową dokładnie rozpuścić w 1/3 szkl. gorącej wody. Pozostawić do lekkiego stężenia. Gdy galaretka zaczyna tężeć dokładnie mieszamy ją z konfiturą brzoskwiniową.

Przygotowanie pianki z serków homogenizowanych:

2 galaretki brzoskwiniowe rozpuścić w 3/4 szkl. gorącej wody. Pozostawić do lekkiego stężenia. Gdy galaretka zaczyna tężeć utrzeć za pomocą miksera z serkami homogenizowanymi.

Przygotowanie masy jabłkowej:

Jabłka umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne. Zetrzeć na grubych oczkach tarki. Masło rozpuścić w rondelku, dodać jabłka, podlać 2 łyżkami wody. Przykryć i prażyć (od czasu do czasu mieszając) do miękkości. Uprażone jabłka z ciągnąć z ognia i rozmieszać dokładnie z 2 galaretkami wiśniowymi w proszku. Pozostawić do lekkiego stężenia.

Przygotowanie masy śmietanowej :

Rozpuścić 2 galaretki cytrynowe w większej połowie gorącej wody. Pozostawić do lekkiego stężenia. Zimną śmietanę ubić mikserem, następnie powoli wlewać tężejącą galaretkę.

Etap końcowy :

Mandarynki z puszki osączyć na sicie z zalewy.
2 galaretki cytrynowe rozpuścić w 3 szkl. gorącej wody.Pozostawić do lekkiego stężenia.
Składanie placka :
Na spód blachy: biszkopt, tężejąca masa jogurtowa, tężejący mus brzoskwiniowy, tężejąca pianka z serków homogenizowanych, tężejąca masa jabłkowa, tężejąca masa śmietanowa, rozkładamy cząstki mandarynek i zalewamy tężejącą galaretką. Całość wkładamy do lodówki na parę godzin.
Każdą kolejną warstwę na ciasto nakładamy dopiero po całkowitym stężeniu pierwszej warstwy.

Ciasto z galaretką
Lekkie ciasto z mandarynkami i galaretką