Sposób przygotowania:
Ciasto z galaretkąPrzygotowanie masy jogurtowej:
Żelatynę rozpuścić w 1/3 szkl. gorącej wody. Pozostawić do lekkiego stężenia. Jogurt wymieszać mikserem z cukrem pudrem. Na końcu ucierając mikserem wlewać powoli lekko tężejącą żelatynę.
Przygotowanie musu brzoskwiniowego:
Galaretkę brzoskwiniową dokładnie rozpuścić w 1/3 szkl. gorącej wody. Pozostawić do lekkiego stężenia. Gdy galaretka zaczyna tężeć dokładnie mieszamy ją z konfiturą brzoskwiniową.
Przygotowanie pianki z serków homogenizowanych:
2 galaretki brzoskwiniowe rozpuścić w 3/4 szkl. gorącej wody. Pozostawić do lekkiego stężenia. Gdy galaretka zaczyna tężeć utrzeć za pomocą miksera z serkami homogenizowanymi.
Przygotowanie masy jabłkowej:
Jabłka umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne. Zetrzeć na grubych oczkach tarki. Masło rozpuścić w rondelku, dodać jabłka, podlać 2 łyżkami wody. Przykryć i prażyć (od czasu do czasu mieszając) do miękkości. Uprażone jabłka z ciągnąć z ognia i rozmieszać dokładnie z 2 galaretkami wiśniowymi w proszku. Pozostawić do lekkiego stężenia.
Przygotowanie masy śmietanowej :
Rozpuścić 2 galaretki cytrynowe w większej połowie gorącej wody. Pozostawić do lekkiego stężenia. Zimną śmietanę ubić mikserem, następnie powoli wlewać tężejącą galaretkę.
Etap końcowy :
Mandarynki z puszki osączyć na sicie z zalewy.
2 galaretki cytrynowe rozpuścić w 3 szkl. gorącej wody.Pozostawić do lekkiego stężenia.
Składanie placka :
Na spód blachy: biszkopt, tężejąca masa jogurtowa, tężejący mus brzoskwiniowy, tężejąca pianka z serków homogenizowanych, tężejąca masa jabłkowa, tężejąca masa śmietanowa, rozkładamy cząstki mandarynek i zalewamy tężejącą galaretką. Całość wkładamy do lodówki na parę godzin.
Każdą kolejną warstwę na ciasto nakładamy dopiero po całkowitym stężeniu pierwszej warstwy.