SUPERPRZEPIS

Truskawkowe crumble

  • 8
  • rzelkazag
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 8
Truskawkowe crumble

Angielski deser, który można przygotować zarówno w lecie jak i w zimie z mrożonych owoców. Nieskomplikowany i bardzo apetyczny. Polecam spróbować :)

Składniki:

Truskawkowe crumble

 

  • Ciasto:
  • 70g mąki pszennej tortowej
  • 35g dobrej jakości masła
  • 1 żółtko
  • 50g cukru kryształu

 

Sposób przygotowania:

Truskawkowe crumble

Ciasto:

Truskawkowe crumble
Truskawki przykrywamy warstwą cynamonu i musli

Składniki na ciasto zagniatamy ze sobą i wkładamy na 10 minut do zamrażarki. W tym czasie przygotowujemy owoce- myjemy, usuwamy szypułki i jeśli są duże przekrawamy na pół. Truskawki wkładamy do wysmarowanych masłem kokilek (do 2/3 wysokości), posypujemy szczyptą cynamonu i musli (2 łyżki na jedną kokilkę).

Przygotowanie:

Truskawkowe crumble
nstępnie przygotowane i schłodzone ciasto ścieramy na nasze owoce

Chłodne ciasto ścieramy na tarce o dużych oczkach i posypujemy wierzch naszych deserów. Na środku wbijamy dodatkowo po jednej truskawce. Wkładamy do nagrzanego do 190 st C piekarnika i pieczemy najpierw 30 min na grzałce "góra-dół", a następnie 10 minut jeśli mamy taką możliwość na grzałce dolnej. Jeśli takiej opcji nie mamy, skręcamy na ten czas piekarnik do 160 st C. Podajemy na ciepło z gałką lodów waniliowych lub śmietankowych.