Sposób przygotowania:
Truskawkowe crumbleCiasto:
Składniki na ciasto zagniatamy ze sobą i wkładamy na 10 minut do zamrażarki. W tym czasie przygotowujemy owoce- myjemy, usuwamy szypułki i jeśli są duże przekrawamy na pół. Truskawki wkładamy do wysmarowanych masłem kokilek (do 2/3 wysokości), posypujemy szczyptą cynamonu i musli (2 łyżki na jedną kokilkę).
Przygotowanie:
Chłodne ciasto ścieramy na tarce o dużych oczkach i posypujemy wierzch naszych deserów. Na środku wbijamy dodatkowo po jednej truskawce. Wkładamy do nagrzanego do 190 st C piekarnika i pieczemy najpierw 30 min na grzałce "góra-dół", a następnie 10 minut jeśli mamy taką możliwość na grzałce dolnej. Jeśli takiej opcji nie mamy, skręcamy na ten czas piekarnik do 160 st C. Podajemy na ciepło z gałką lodów waniliowych lub śmietankowych.
LauraLaura
zozolek
Marika-
Holly
rzelkazag
Dziękuję :)
rzelkazag
U mnie z tej ilości wyszło 4 kokilki, średnicy hmn... jakieś 8cm :)
rzelkazag
Cieszę się, że Ci się podoba i zachęcam do wypróbowania :) Czekam na opinię i zdjęcie :)
rzelkazag
Szczerze przyznaję że nie próbowałam robić kruszonki na mące żytniej, ale myślę że powinno wyjść równie smacznie! Tym bardziej zachęcam do wypróbowania takiej wersji i podzielenia się opinią jak smakuje :) Przyjmę także zdjęcie na bloga ;)