VioletoweKucharzenie

VioletoweKucharzenie

Złoty Ekspert
[Przepisów: 789]

Truskawkowe orzeźwienie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Ciasto idealne na ciepłe wiosenne i letnie dni. Mocno truskawkowe z orzeźwiającą galaretką o smaku kiwi.

Truskawkowe orzeźwienie Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Truskawkowe orzeźwienie

 

  • Foremka 24x29 cm
  • Biszkopt:
  • 3 jajka
  • 3 łyżki maki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki cukru
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka oleju
  • Kilka kropel aromatu waniliowego
  • Masa:
  • 100 g margaryny
  • 2 galaretki truskawkowe
  • 1 szklanka wody
  • 2 łyżeczki żelatyny + 50 ml wody
  • 400 g truskawek
  • Wierzch:
  • 1 galaretka kiwi
  • 1,5 szklanki wody
  • 200 g truskawek

 

Sposób przygotowania:

Truskawkowe orzeźwienie

Biszkopt:

Truskawkowe orzeźwienie
Pierwszym etapem jest przygotowanie biszkoptu

Mąki przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę, stopniowo dodajemy cukier. Na końcu strużką wlewamy olej i aromat waniliowy. Na końcu dosypujemy mąkę i mieszamy silikonową szpatułką. Pieczemy w 160*C przez 20 minut (do suchego patyczka). Studzimy.

ETAP 2:

Truskawkowe orzeźwienie
Przygotowanie masy z galaretek - etap II

Do garnka wkładamy margarynę i wlewamy 1 szklankę wody, gotujemy. Wsypujemy truskawkowe galaretki, mieszamy do momentu rozpuszczenia galaretek.

ETAP 3:

Truskawkowe orzeźwienie
Przygotowana masa- gotowa do przelania na biszkopt

Truskawki blendujemy na mniejsze kawałki. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie. Gdy przestygną galaretki dodajemy do nich truskawki i żelatynę.

ETAP 4:

Truskawkowe orzeźwienie
Ostatnim etapem jest wyłożenie truskawek i zalanie galaretka kiwi

Czekamy aż delikatnie masa stężeje i przelewamy na biszkopt. Wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia. Resztę truskawek kroimy w plasterki, układamy na wierzchu ciasta. Całość zalewamy przestudzoną galaretką kiwi (rozrobioną w 1,5 szklanki wody). Ciasto chłodzimy w lodówce. Najlepiej całą noc.