kasienka1987

kasienka1987

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 144]

truskawkowe szaleństwo

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

pyszne szybkie ciasto na upalne dni ))

truskawkowe szaleństwo Więcej zdjęć (2)

Składniki:

truskawkowe szaleństwo

 

  • jasny biszkopt
  • 6 jaj
  • szkl cukru
  • 3/4 szkl mąki tortowej
  • łyżeczka proszku do pieczenia

 

  • masa :
  • litr kwaśnej śmietany 18 %
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • kilogram truskawek
  • dodatkowo
  • 2 galaretki truskawkowe

Sposób przygotowania:

truskawkowe szaleństwo
biszkopt

Białka oddzielamy od żółtek , ubijamy na sztywno ze szczyptą soli , później stopniowo dodajemy na przemian cukier i żółtka. Do ubitych jajek delikatnie po łyżce wsypujemy przesianą mąkę i proszek do pieczenia , mieszamy łyżką aż składniki się połączą . Ciasto wykładamy do wyłożonej papierem blaszki i pieczemy przez 30 min w 180*C.

Galaretkę rozpuszczamy w ok 400 ml. gorącej wody-odstawiamy do ostygnięcia. Żelatynę rozpuszczamy w 1/3 szkl. gorącej wody i schładzamy, Truskawki szypułkujemy i dokładnie myjemy . 1/3.truskawek kroimy w plasterki , resztę w średnią kostkę. Śmietanę ubijamy w mikserze na najwyższych obrotach z cukrem pudrem przez ok 2 min , później wlewamy powoli żelatynę i jeszcze przez chwilę mieszamy. 1/3 masy odkładamy do osobnej miseczki, do reszty dodajemy truskawki wcześniej pokrajane w kostkę.

Obie masy wkładamy na chwilę do lodówki żeby lekko stężały.

Biszkopt przecinamy wzdłuż na dwie równe części.

Na pierwszą wykładamy masę z truskawkami , później biszkopt i odłożoną wcześniej 1/3 masy śmietanowej , na jej wierzchu układamy plasterki truskawek i zalewamy tężejącą galaretką. Schładzamy w lodówce !
truskawkowe szaleństwo
ciasto najlepiej odstawić na całą noc do lodówki aby masa dobrze zastygła

Tagi:

biszkopt