Sposób przygotowania:
truskawkowe szaleństwo
biszkopt
Białka oddzielamy od żółtek , ubijamy na sztywno ze szczyptą soli , później stopniowo dodajemy na przemian cukier i żółtka. Do ubitych jajek delikatnie po łyżce wsypujemy przesianą mąkę i proszek do pieczenia , mieszamy łyżką aż składniki się połączą . Ciasto wykładamy do wyłożonej papierem blaszki i pieczemy przez 30 min w 180*C.
Galaretkę rozpuszczamy w ok 400 ml. gorącej wody-odstawiamy do ostygnięcia. Żelatynę rozpuszczamy w 1/3 szkl. gorącej wody i schładzamy, Truskawki szypułkujemy i dokładnie myjemy . 1/3.truskawek kroimy w plasterki , resztę w średnią kostkę. Śmietanę ubijamy w mikserze na najwyższych obrotach z cukrem pudrem przez ok 2 min , później wlewamy powoli żelatynę i jeszcze przez chwilę mieszamy. 1/3 masy odkładamy do osobnej miseczki, do reszty dodajemy truskawki wcześniej pokrajane w kostkę.
Obie masy wkładamy na chwilę do lodówki żeby lekko stężały.
Biszkopt przecinamy wzdłuż na dwie równe części.
Na pierwszą wykładamy masę z truskawkami , później biszkopt i odłożoną wcześniej 1/3 masy śmietanowej , na jej wierzchu układamy plasterki truskawek i zalewamy tężejącą galaretką. Schładzamy w lodówce !
Białka oddzielamy od żółtek , ubijamy na sztywno ze szczyptą soli , później stopniowo dodajemy na przemian cukier i żółtka. Do ubitych jajek delikatnie po łyżce wsypujemy przesianą mąkę i proszek do pieczenia , mieszamy łyżką aż składniki się połączą . Ciasto wykładamy do wyłożonej papierem blaszki i pieczemy przez 30 min w 180*C.
Galaretkę rozpuszczamy w ok 400 ml. gorącej wody-odstawiamy do ostygnięcia. Żelatynę rozpuszczamy w 1/3 szkl. gorącej wody i schładzamy, Truskawki szypułkujemy i dokładnie myjemy . 1/3.truskawek kroimy w plasterki , resztę w średnią kostkę. Śmietanę ubijamy w mikserze na najwyższych obrotach z cukrem pudrem przez ok 2 min , później wlewamy powoli żelatynę i jeszcze przez chwilę mieszamy. 1/3 masy odkładamy do osobnej miseczki, do reszty dodajemy truskawki wcześniej pokrajane w kostkę.
Obie masy wkładamy na chwilę do lodówki żeby lekko stężały.
Biszkopt przecinamy wzdłuż na dwie równe części.
Na pierwszą wykładamy masę z truskawkami , później biszkopt i odłożoną wcześniej 1/3 masy śmietanowej , na jej wierzchu układamy plasterki truskawek i zalewamy tężejącą galaretką. Schładzamy w lodówce !