Sposób przygotowania:
Truskawkowe szaleństwo
Z podanych składników robimy biszkopt: ubijamy żółta z cukrem na puszystą masę następnie dodajemy przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia-odstawiamy,ubijamy białka na sztywną pianę następnie dodajemy pianę do żółtek ubitych z mąką i proszkiem i drewnianą łyżką delikatnie mieszamy.
Kiedy ciasto na biszkopt jest już dokładnie wymieszane,wylewamy na blachę i pieczemy ok 30 min w temp.180 stopni. Upieczony i wystudzony biszkopt kroimy równo na dwa placki i nasączamy ponczem i odstawiamy.
Śmietankę wlewamy do wysokiego naczynia i ubijamy na sztywno,gdy śmietana jest już ubita dokładamy po łyżce serka truskawkowego(można do gotowego kremu dorzucić pokrojone truskawki)
Na dolny placek biszkoptu wykładamy nasz truskawkowy krem, zostawiamy sobie ok 3 łyżki kremu na posmarowanie górnego placka, gdy górny placek zostanie posmarowany układamy ścisło pokrojone truskawki, na wierzch wylewamy tężejącą galaretkę.
Wstawiamy do lodówki. Najlepsze jest jak się porządnie schłodzi.
Kiedy ciasto na biszkopt jest już dokładnie wymieszane,wylewamy na blachę i pieczemy ok 30 min w temp.180 stopni. Upieczony i wystudzony biszkopt kroimy równo na dwa placki i nasączamy ponczem i odstawiamy.
Śmietankę wlewamy do wysokiego naczynia i ubijamy na sztywno,gdy śmietana jest już ubita dokładamy po łyżce serka truskawkowego(można do gotowego kremu dorzucić pokrojone truskawki)
Na dolny placek biszkoptu wykładamy nasz truskawkowy krem, zostawiamy sobie ok 3 łyżki kremu na posmarowanie górnego placka, gdy górny placek zostanie posmarowany układamy ścisło pokrojone truskawki, na wierzch wylewamy tężejącą galaretkę.
Wstawiamy do lodówki. Najlepsze jest jak się porządnie schłodzi.