kasia.nma

kasia.nma

Starszy Kucharz
[Przepisów: 15]

Truskawkowe szaleństwo

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 15
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Ciasto pyszne i lekkie- prawdziwa rozkosz dla podniebienia :) W sam raz na ciepłe i upalne dni. Polecam.

Truskawkowe szaleństwo

Składniki:

Truskawkowe szaleństwo

biszkopt

  • 8 jajek
  • 1 szkl. mąki
  • 3/4szkl. cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

krem

  • 600 ml śmietanki 30%
  • serek truskawkowy
  • kilka pokrojonych truskawek

na wierzch

Sposób przygotowania:

Truskawkowe szaleństwo
Z podanych składników robimy biszkopt: ubijamy żółta z cukrem na puszystą masę następnie dodajemy przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia-odstawiamy,ubijamy białka na sztywną pianę następnie dodajemy pianę do żółtek ubitych z mąką i proszkiem i drewnianą łyżką delikatnie mieszamy.

Kiedy ciasto na biszkopt jest już dokładnie wymieszane,wylewamy na blachę i pieczemy ok 30 min w temp.180 stopni. Upieczony i wystudzony biszkopt kroimy równo na dwa placki i nasączamy ponczem i odstawiamy.

Śmietankę wlewamy do wysokiego naczynia i ubijamy na sztywno,gdy śmietana jest już ubita dokładamy po łyżce serka truskawkowego(można do gotowego kremu dorzucić pokrojone truskawki)

Na dolny placek biszkoptu wykładamy nasz truskawkowy krem, zostawiamy sobie ok 3 łyżki kremu na posmarowanie górnego placka, gdy górny placek zostanie posmarowany układamy ścisło pokrojone truskawki, na wierzch wylewamy tężejącą galaretkę.

Wstawiamy do lodówki. Najlepsze jest jak się porządnie schłodzi.

Tagi:

jajko jajka