Sposób przygotowania:
Rolada biszkoptowa z truskawkami
W pierwszej fazie zajmujemy się przygotowaniem ciasta biszkoptowego: rozbijamy jajka i w osobnych naczyniach umieszczamy białka i żółtka; Zółtka odstawiamy na bok, a białka ubijamy na sztywną pianę, dodając stopniowo cukier oraz sok z cytryny; Gdy piana jest gotowa dodajemy po 1 żółtku cały czas energicznie mieszając,następnie dodajemy mąki i mieszamy drewnianą łyżką uważając by nie zniszczyć delikatnej konsystencji piany białkow-żółtkowej. Masę biszkoptową rozprowadzamy na grubość ok. 1-2 cm na dużej formie pokrytej papierem do pieczenia i pieczemy 15 minut w 175 stopniach, ponieważ ciasto jest bez dodatku proszku do pieczenia lepiej nie otwierać piekarnika podczas pieczenia. Gotowe ciasto biszkoptowe, jeszcze gorące wyjmujemy, przykrywamy wilgotną ściereczką i rolujemy zaczynając od krótszego boku, w takiej "zrolowanej "pozycji pozostawiamy roladę do ostudzenia.W tym czasie zajmujemy się masą, żółtko ubijamy z cukrem na puszysty kogel mogel, dodajemy likier (opcjonalnie), a następnie serek mascarpone, mieszamy aż do uzyskania puszystej konsystencji. Truskawki oczyszczamy, osuszamy i kroimy w drobbą kosteczkę. Rozwijamy roladę, kładziemy warstwę serową i warstwę z truskawek, ponownie zwijamy i odstawiamy do lodówki do schłodzenia. Jeśli macie ochotę zrobić dodatkową dekorację można zrobić różne "mazaje" np. syropek z truskawek. Smacznego!
misia5