jagienka

jagienka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 917]

Placek biszkoptowy z truskawkami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

placek biszkoptowy z truskawkami, rewelacyjne ciasto wiosenne

Placek biszkoptowy z truskawkami

Składniki:

Placek biszkoptowy z truskawkami

 

Sposób przygotowania:

Placek biszkoptowy z truskawkami
Żółtka jajek utrzeć z cukrem i wodą, ubić sztywną pianę z białek.

Dodać do żółtek przesianą mąkę, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia i pianę. Wymieszać ciasto, wyłożyć do uprzednio przygotowanej blachy.

Upiec w niezbyt mocno nagrzanym piekarniku.

W temp. 160-180 stop. C, przez 35-45 minut.

MASA:

Kaszę manną rozkleić na mleku.

Utrzeć z cukrem pudrem margarynę, dodawać po trochu przestudzonej, lecz nie zupełnie zimnej rozklejonej kaszy.

Razem utrzeć na gładką masę.

Wystudzone ciasto posmarować masą.

Na masę ułożyć oczyszczone i umyte, dobrze osączone z wody truskawki. Rozpuścić galaretki w nieco mniejszej ilości wody, wystudzić.

Gdy galaretka zaczyna gęstnieć, zalać owoce ułożone na cieście.

Wstawić do lodówki, do zastudzenia