Sposób przygotowania:
Placek biszkoptowy z truskawkami
Żółtka jajek utrzeć z cukrem i wodą, ubić sztywną pianę z białek.
Dodać do żółtek przesianą mąkę, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia i pianę. Wymieszać ciasto, wyłożyć do uprzednio przygotowanej blachy.
Upiec w niezbyt mocno nagrzanym piekarniku.
W temp. 160-180 stop. C, przez 35-45 minut.
MASA:
Kaszę manną rozkleić na mleku.
Utrzeć z cukrem pudrem margarynę, dodawać po trochu przestudzonej, lecz nie zupełnie zimnej rozklejonej kaszy.
Razem utrzeć na gładką masę.
Wystudzone ciasto posmarować masą.
Na masę ułożyć oczyszczone i umyte, dobrze osączone z wody truskawki. Rozpuścić galaretki w nieco mniejszej ilości wody, wystudzić.
Gdy galaretka zaczyna gęstnieć, zalać owoce ułożone na cieście.
Wstawić do lodówki, do zastudzenia
Dodać do żółtek przesianą mąkę, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia i pianę. Wymieszać ciasto, wyłożyć do uprzednio przygotowanej blachy.
Upiec w niezbyt mocno nagrzanym piekarniku.
W temp. 160-180 stop. C, przez 35-45 minut.
MASA:
Kaszę manną rozkleić na mleku.
Utrzeć z cukrem pudrem margarynę, dodawać po trochu przestudzonej, lecz nie zupełnie zimnej rozklejonej kaszy.
Razem utrzeć na gładką masę.
Wystudzone ciasto posmarować masą.
Na masę ułożyć oczyszczone i umyte, dobrze osączone z wody truskawki. Rozpuścić galaretki w nieco mniejszej ilości wody, wystudzić.
Gdy galaretka zaczyna gęstnieć, zalać owoce ułożone na cieście.
Wstawić do lodówki, do zastudzenia