motorek70

motorek70

Złoty Ekspert
[Przepisów: 884]

Ciasto biszkoptowe z masą i galaretką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Ciasto biszkoptowe z masą i galaretką

Ciasto biszkoptowe z masą i galaretką

Składniki:

Ciasto biszkoptowe z masą i galaretką

 

  • BISZKOPT CIEMNY;
  • 3 jajka
  • 2 łyżki mąki
  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki cukru
  • BISZKOPT JASNY;
  • 3 jajka
  • 3 łyżki mąki
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • MASA;
  • 20 dkg masła
  • budyń malinowy
  • żółtko
  • 1/2 szkl cukru pudru
  • WIERZCH;
  • galaretka truskawkowa
  • 1/2 kg truskawek

Sposób przygotowania:

Ciasto biszkoptowe z masą i galaretką
BISZKOPT CIEMNY; Białka ubijamy na sztywno razem z cukrem. Dodajemy żółtka a na końcu mąkę wymieszaną z kakao i proszkiem do pieczenia. Pieczemy w nagrzanym piekarniku w temp. 180 stopni ok. 20 minut. BISZKOPT JASNY; Tak samo robimy jak biszkopt ciemny tylko bez kakao. MASA; Budyń gotujemy w/g przepisu. Chłodzimy. Masło ucieramy z cukrem pudrem i żółtkiem. Następnie dalej ucierając dodajemy zimny budyń. Galaretkę rozpuszczamy w/g przepisu. Na ciemny biszkopt dajemy1/2 masy, przykładamy jasnym. Na jasny dajemy resztę masy i układamy umyte truskawki przekrojone na połówki. Zalewamy tężejącą galaretką. Przygotowane ciasto przechowujemy w lodówce.