krzyssiu_o1995

krzyssiu_o1995

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 348]

Truskawkowiec

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

bardzo dobre polecam wszystkim

Truskawkowiec

Składniki:

Truskawkowiec

 

  • Ciasto:
  • 1 szkl. mąki
  • 1 szkl. cukru
  • 1/3 szkl. dobrego kakao
  • 1 łyzeczka sody
  • 1 jajko
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1/2 szkl. maslanki
  • 1/2 szkl. oleju
  • 1 łyzeczka ekstraktu waniliowego
  • 1/2 szkl. gorącej wody
  • Masa truskawkowa:
  • 45 dag serka smietankowego(mielonego)
  • 1 galaretka truskawkowa
  • 1/2 szk cukru pudru
  • aromat waniliowy lub smietankowy(polowka)
  • 40dag truskawek
  • 2 lyzeczki zelatyny
  • Ponadto:
  • 1 galaretka truskawkowa
  • 20dag truskawek

Sposób przygotowania:

Truskawkowiec
Przygotowanie ciasta:
Bardzo proste...zwyczajnie wszystkie skladniki ciasta mieszamy razem i wylewamy do wysmarowanej maslem i wysypanej bylka tarta trotownicy i pieczemy w temp. 175 st okolo 45 min.
Moze byc troche dluzej lub krocej...zalezy od piekarnika! Ostudzony nalezy przekroic na polowe.

Masa truskawkowa:
Ser ucieramy z cukrem i aromatem. Dodajemy polowe truskawek wczesniej zmiksowanych a druga polowe kroimy na malutkie kawaleczki.
Galaretke wraz z zelatyna rozpuszczamy w pol szklanki goracej wody i ostudzone dodajemy do masy. Kiedy masa zacznie sie scinac przekladamy ciasto zostawiajac odrobine na wierzch. Ciasto najlepiej skladac w zamknietej tortownicy. Wstawic do lodowki na godzine po czym ulozyc na wierzchu truskawki przeznaczone do dekoracji i zalac tezejaca galaretka! Chlodzic przez noc a nastepnie delektowac sie smakiem lata :)