Sposób przygotowania:
Truskawkowiec
Herbatnikami wyłożyć spód tortownicy.
Truskawki umyć, usunąć szypułki, zmiksować i podzielić na dwie części.
MASA:
żelatynę namoczyć i rozpuścić w kąpieli wodnej.
żółtka utrzeć z cukrem na gładką masę, następnie dodać jogurt i rozpuszczoną żelatynę, oraz 1 część zmiksowanych truskawek, razem wszystko wymieszać do połączenia sie składników, następnie wstawić do lodówki na 10 minut.
W tym czasie ubić w osobnych naczyniach piane z białek oraz śmietanę.
Wyjąć masę z lodówki dodać ubitą śmietanę i za pomocą trzepaczki połączyć, następnie dodać pianę ubita z białek i delikatnie wymieszać.
Przełożyć masę na herbatniki w tortownicy , wyrównać i wstawić do lodówki.
MUS:
Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie i rozpuścić w kąpieli wodnej.
Zmiksowane truskawki połączyć z cukrem oraz rozpuszczoną żelatyną.
Mus wylać na masę truskawkową.
WIERZCH:
śmietanę ubić na sztywno z cukrem, na końcu dodać śmietan - fix.
Ubitą śmietanę przełożyć na mus i wstawić do lodówki na ok 2 godz.
Gotowe można posypać płatkami czekoladowymi.
Truskawki umyć, usunąć szypułki, zmiksować i podzielić na dwie części.
MASA:
żelatynę namoczyć i rozpuścić w kąpieli wodnej.
żółtka utrzeć z cukrem na gładką masę, następnie dodać jogurt i rozpuszczoną żelatynę, oraz 1 część zmiksowanych truskawek, razem wszystko wymieszać do połączenia sie składników, następnie wstawić do lodówki na 10 minut.
W tym czasie ubić w osobnych naczyniach piane z białek oraz śmietanę.
Wyjąć masę z lodówki dodać ubitą śmietanę i za pomocą trzepaczki połączyć, następnie dodać pianę ubita z białek i delikatnie wymieszać.
Przełożyć masę na herbatniki w tortownicy , wyrównać i wstawić do lodówki.
MUS:
Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie i rozpuścić w kąpieli wodnej.
Zmiksowane truskawki połączyć z cukrem oraz rozpuszczoną żelatyną.
Mus wylać na masę truskawkową.
WIERZCH:
śmietanę ubić na sztywno z cukrem, na końcu dodać śmietan - fix.
Ubitą śmietanę przełożyć na mus i wstawić do lodówki na ok 2 godz.
Gotowe można posypać płatkami czekoladowymi.