Camilla0804

Camilla0804

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 285]

Truskawkowiec

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 5/5 głosów: 1

pyszne ciasto ze zmiksowanymi truskawkami. Masa truskawkowa, mus truskawkowy, otulone ubitą śmietanką...

Truskawkowiec

Składniki:

Truskawkowiec

 

 

 

 

  • DODATKOWO:
  • herbatniki
  • płatki czekoladowe

Sposób przygotowania:

Truskawkowiec
Herbatnikami wyłożyć spód tortownicy.

Truskawki umyć, usunąć szypułki, zmiksować i podzielić na dwie części.

MASA:

żelatynę namoczyć i rozpuścić w kąpieli wodnej.

żółtka utrzeć z cukrem na gładką masę, następnie dodać jogurt i rozpuszczoną żelatynę, oraz 1 część zmiksowanych truskawek, razem wszystko wymieszać do połączenia sie składników, następnie wstawić do lodówki na 10 minut.

W tym czasie ubić w osobnych naczyniach piane z białek oraz śmietanę.

Wyjąć masę z lodówki dodać ubitą śmietanę i za pomocą trzepaczki połączyć, następnie dodać pianę ubita z białek i delikatnie wymieszać.

Przełożyć masę na herbatniki w tortownicy , wyrównać i wstawić do lodówki.

MUS:

Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie i rozpuścić w kąpieli wodnej.

Zmiksowane truskawki połączyć z cukrem oraz rozpuszczoną żelatyną.

Mus wylać na masę truskawkową.

WIERZCH:

śmietanę ubić na sztywno z cukrem, na końcu dodać śmietan - fix.

Ubitą śmietanę przełożyć na mus i wstawić do lodówki na ok 2 godz.

Gotowe można posypać płatkami czekoladowymi.