Sposób przygotowania:
Bananowe risotto
Mleko podgrzać aby było gorące z dodatkiem cukru waniliowego i laski wanilii. W garnku lub na patelni rozpuścić masło i wsypać ryż. Smażyć aż ryż zrobi się szklisty a następnie wlać wodę. Gdy ryż wchłonie całą wodę porcjami dolewać przygotowane wcześniej gorące mleko. Gotować aż ryż wchłonie całe mleko, od czasu do czasu przemieszać.
Kolejną porcję mleka dolewać aż poprzednia całkowicie się wchłonie. W międzyczasie obrać banany i pokroić w pół plasterki. Dokładnie skropić sokiem z limonki.
Gdy do ryżu wlejemy ostatnią porcję mleka dodać także banany. Gotować aż całość zgęstniej i wchłonie nadmiar mleka.
Przełożyć do miseczki lub pucharków, dowolnie udekorować i podawać.
Kolejną porcję mleka dolewać aż poprzednia całkowicie się wchłonie. W międzyczasie obrać banany i pokroić w pół plasterki. Dokładnie skropić sokiem z limonki.
Gdy do ryżu wlejemy ostatnią porcję mleka dodać także banany. Gotować aż całość zgęstniej i wchłonie nadmiar mleka.
Przełożyć do miseczki lub pucharków, dowolnie udekorować i podawać.
halina