aga-25

aga-25

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 485]

Truskawkowiec z kajmakiem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 20
         
ocena: 4/5 głosów: 12

Pyszne ciasto idealne na czas letni z truskawkami :)) Polecam każdemu wielbicielowie tych pysznych słodkich owoców!

Truskawkowiec z kajmakiem

Składniki:

Truskawkowiec z kajmakiem

 

  • Ciasto z jabłkami:
  • 1 kg jabłek
  • 0,5 łyżeczki amoniaku
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 30 dag mąki
  • 2 jaja
  • 5 dag margaryny
  • 0,5 szkl cukru
  • 2 łyżki mleka
  • Biszkopt:
  • 4 jaja
  • 4 łyżki cukru
  • 4 łyżki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Masa z kajmakiem:
  • 0, 5 margaryny
  • 1 kajmak
  • 1 wafelek
  • Masa budyniowa:
  • 1 brzoskwinia
  • 0,5 litra mleka
  • 1 budyń śmietankowy
  • 5 żółtek
  • 5 łyżek mleka
  • 1 masło
  • Alkohol do smaku
  • Warstwa truskawkowa:
  • 1 puszka truskawek
  • 2 galaretki truskawkowe
  • 0,75 szkl wody
  • Dodatkowo:
  • 2 opakowania delicji truskawkowych

Sposób przygotowania:

Truskawkowiec z kajmakiem
Ciasto z jabłkami: Jaja ucieramy z cukrem, dodajemy stopioną zimną margarynę i rozpuszczony w mleku amoniak. Przykrywamy i odstawiamy na noc do lodówki. Następnie dodajemy mąkę i proszek do pieczenia. Zarabiamy ciasto, dzielimy na dwie części. Jabłka obieramy, ścieramy na dużej tarce i wyciskamy sok. Na blaszkę o wymiarach 25/36 wykładamy połowę ciasta, następnie wykładamy jabłka i przykrywamy pozostałym ciastem. Pieczemy w 180 stopniach do 35 minut.

Biszkopt: Białka ubijamy na sztywną pianę z cukrem. Wlewamy żółtka. Wsypujemy proszek do pieczenia i mąkę. Mieszamy i pieczemy w 180 stopniach do 25 minut w foremce 25/36.

Masa z kajmakiem: Margarynę ucieramy z kajmakiem. Wsypujemy skruszony wafelek. Masa budyniowa: Większą część mleka zagotowujemy z cukrem. W pozostałym mleku rozrabiamy budyń i żółtka. Gotujemy krem. Studzimy i ucieramy z masłem. Dodajemy do smaku alkohol. Brzoskwinię kroimy w kostkę dodajemy do masy.

Warstwa truskawkowa: Galaretki rozpuszczamy we wrzątku. Truskawki miksujemy i łączymy z chłodną galaretką.

Przełożenie: Ciasto z jabłkami- masa budyniowa- biszkopt- masa z kajmakiem- delicje- tężejąca warstwa truskawkowa