CORAL

CORAL

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 187]

Słodkie co nieco

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Deserek na dwa kęsy. Słodkie kawowe bezy, lekko kwaskowa bita śmietana i słodkie truskaweczki. Znika w jednej chwili.

Słodkie co nieco

Składniki:

Słodkie co nieco

 

  • 8-10 kawowych bez ( 6-7 cm każda )
  • śmietana 30 % 200 ml
  • sok z limonki 1.5-2 łyżeczki
  • śmietan-fix 9 g
  • cukier cynamonowy ( lub drobny trzcinowy+ cynamon)
  • 8-10 truskawek
  • odrobina zielonego barwnika

Sposób przygotowania:

Słodkie co nieco
W bezach ostrożnie nożem wycinamy wgłębienie.

Schłodzoną śmietanę ubijamy, w trakcie dodajemy sok z limonki, cukier cynamonowy i pod koniec śmietan- fix . Cukier cynamonowy to nic innego jak drobny cukier trzcinowy z cynamonem.

Do ubitej śmietany dosypujemy odrobinę zielonego barwnika, mieszamy.

Śmietanę przekładamy do worka cukierniczego i napełniamy wnętrze bez i górę.

Truskawki nacinamy pod skosem tworząc kwiaty i umieszczamy na wierzchołku bitej śmietany.

Jemy od razu, lub schładzamy.